Social

Medicii trebuie sa explice de ce recomanda un anumit medicament

Medicii trebuie sa explice de ce recomanda un anumit medicament
Medicii trebuie sa explice de ce recomanda un anumit medicament
Medicii trebuie sa explice de ce recomanda un anumit medicament

De la inceputul acestei luni, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se face pe baza unui nou formular, de catre medicii care au dreptul de a prescrie retete in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Pe noul formular trebuie trecute datele medicului care a emis reteta, inclusiv un numar de telefon de la cabinet. In plus, medicul trebuie sa ii explice pacientului de ce ii prescrie un medicament anume, folosind denumirea comerciala, si nu substanta activa, folosind denumirea comuna internationala.

Noile retete care sunt folosite incepand cu 1 februarie de catre toti medicii prescriptori vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul. In plus, medicul trebuie sa informeze pacientul in legatura cu optiunea terapeutica pentru un anumit medicament, sa ii explice de ce are nevoie de acel medicament, in cazul in care pe piata exista mai multe medicamente cu aceeasi substanta activa. Pentru ca noua reteta contine, in josul paginii mentiunea “Foloseste-ti drepturile ! Alege sa fii corect informat!”

La întocmirea retetei, solicita medicului precizari privind preturile medicamentelor recomandate”, aspect care nu este agreat de  catre medici, presedintele CNAS Cristian Busoi a precizat ca medicul prescriptor nu trebuie sa calculeze pretul medicamentelor sau al alternativelor prescrise:

“Medicul nu trebuie sa calculeze pretul retetei ci sa informeze si nu exista sanctiune, este o cerere pe care directivele europene si partenerii nostri FMI, CE si BM de a informa pacientul atunci cand au mai multe alternative terapeutice despre pretul diferitelor medicamente. Nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa le informeze. Nu trebuie sa calculeze, nu trebuie sa le scrie pe biletel; daca are mai multe alternative si pacientul trebuie sa stie care este diferenta dintre ele sa ii dea o informatie. Este un lucru normal in relatia pacient-medic”, a aratat Busoi.

Dr. Viorica Naumov, presedinte al Societatii Medicilor de Familie din Braila ne-a spus ca, in momentul de fata, medicii de familie asteapta lamuriri cu privire la noile prescriptii medicale, cat si la pachetul de baza. „Modificarile respective vor modifica si noul contract cadru, care apare de la 1 aprilie. In noile retete trebuie sa se treaca numarul de telefon al cabinetului medical, adresa de email al medicului de familie, dar mai exista si o rubrica in care medicul trebuie sa explice de ce a ales produsul cu denumirea comerciala respectiva. Avem mai multe nelamuriri, dar suntem in asteptare”, ne-a spus dr. Viorica Naumov.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.