Administratie

Mai exista o sansa pentru Laminorul?

Mai exista o sansa pentru Laminorul?
  Mai exista o sansa pentru Laminorul?
Situatia celor 400 de salariati este incerta

In zilele ce urmeaza, liderii sindicali de la uzinele ce au apartinut pana de curand de cei de la „Mechel” ar fi trebuit sa se intalneasca cu reprezentantul firmei in Romania, insa acesta nu doreste sa dea nas in nas cu liderii de sindicat. Dupa ce au vandut combinatele pe o suma infima, sindicalistii se gandesc sa ceara in instanta anularea tranzactiei. Deputatul Cristian Rizea a avut ieri o intalnire cu Olga Chumakova, reprezentantul „Mechel” in Romania

In momentul de fata doar instanta ii mai poate ajuta pe laminoristi. Sindicalistii pot cere anularea in instanta a tranzactiei, avand in vedere suma de vanzare a combinatelor. Daca initial rusii de la „Mechel” aveau pretentii serioase in ceea ce priveste vanzarea combinatului din Braila, cerand nici mai mult nici mai putin de 32 milioane de dolari, in cele din urma au vandut combinatul pentru cativa dolari. In aceasta perioada se va stabili si situatia celor 400 de angajati ai Laminorul Braila, pe piata muncii existand oportunitati extrem de reduse pentru acestia.
„Problema celor aproape 400 de angajati de la Laminorul Braila nu va fi usor de solutionat. Asa cum am mai spus, este o afacere privata, fiind greu de presupus ca rusii vor intoarce decizia initiala. Pana cand sindicatul uzinei brailene va solicita in instanta anularea tranzactiei de 70 de dolari prin care „Mechel” a vandut cele patru unitati metalurgice unui SRL din Bucuresti, ramane ca AVAS si Ministerul Economiei sa decida ce se va intampla cu cei aproape 400 de angajati actuali ai Laminorului Braila, in situatia in care acestia vor ramane pe drumuri”, a declarat Marioara Nistor deputat PP-DD Braila.
Conform ultimelor date oficiale, rata somajului in judetul Braila a continuat sa creasca in ianuarie 2013 fata de lunile anterioare si se mentine peste media pe tara. Astfel, in evidenta AJOFM Braila erau inregistrati 9.002 someri la 31 ianuarie, in crestere cu 898 persoane fata de aceeasi data a anului anterior. Rata somajului este de 6,89%, cu 1,07% mai mare decat cea inregistrata la nivel national (5,82%).
„Consider ca noul patronat al uzinei brailene trebuie sa tina seama atat de situatia salariatilor, cat si de traditia acestei unitati reprezentative pentru industria metalurgica romaneasca. Cu atat mai mult cu cat noul proprietar al fostelor combinate siderurgice din Romania a anuntat ca va reporni in luna martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea revinde unitatile din Braila si Campia Turzii. In calitate de parlamentar de Braila fac un apel public la societatea care a preluat Laminorul Braila sa intreprinda demersurile necesare pentru salvarea uzinei de la faliment si, mai ales, a locurilor de munca ale oamenilor. De asemenea, consider ca autoritatile abilitate trebuie sa verifice contractul de privatizare al societatii, pentru a se urmari legalitatea acestuia. Voi cere public acest lucru ministrului Economiei, respectiv sa stabileasca daca o privatizare asa-zis de succes trebuie sa se incheie cu o uzina ajunsa la fier vechi si cu 400 de familii pe drumuri.”, a spus in incheiere Marioara Nistor, deputat PP-DD Braila.

Rizea crede uzina Laminorul nu va fi vanduta la fier vechi

In cursul zilei de ieri, deputatul Cristian Rizea a avut o intrevedere cu Olga Chumakova, reprezentantul „Mechel” in Romania si spune ca uzina Laminorul nu va fi taiata si vanduta la fier vechi. „Am primit asigurari ferme ca sub nicio forma nu se va proceda la taierea fierului vechi din uzina Laminorul. Mai mult decat atat, mi s-a spus ca firma cumparatoare, Invest Nikarom, a avut deja o intalnire cu ministrul Varujan Vosganian pentru ca ei chiar vor sa faca ceva. De exemplu, la niciunul din cele patru combinate nu a fost schimbat managementul, angajatii sunt cu salariile la zi, dar cel mai important, zilnic se fac plati pentru a acoperi datoriile unitatilor la bugetul de stat rezultate din contributiile aferente salariilor”, a declarat Cristian Rizea, deputat USL.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.