Președintele organizației municipale a PNL Brăila, secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Cătălin Canciu spune că ce se întâmplă la Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Brăila este de noaptea minţii. Acesta revine cu unele precizări legate de ultimul său comunicat de presă, cel referitor la sărăcia şi dezastrul din Piaţa Săracă. Canciu face referire și la declarațiile făcute de directorul APT Brăila, Meluţa Drăguţ, care au scos la iveală, în opinia liderului liberal, o problemă, una despre care spune că ar putea fi chiar penală.
”Deşi fotografiile prezentate de mine sunt făcute anul acesta, nu în urmă cu 100 de ani, când, la drept vorbind, piaţa arăta cu mult mai bine, Meluţa Drăguţ îşi permite să nege realitatea şi să declare public că APT a investit anul trecut 2,5 miliarde de lei vechi în modernizarea Pieţei Sărace. Doamna director mă acuză că nu am fost de multă vreme în Piaţa Săracă şi nu am văzut marile dumneaei investiţii în valoare de 2,5 miliarde lei vechi. Locuiesc în zonă şi, de 50 de ani, merg aproape săptămânal în Piaţa Săracă, dar nu am văzut nicio modernizare. Dimpotrivă, piaţa este într-o continuă degradare.
Cunosc fiecare colţişor din Piaţa Săracă. Cunosc oamenii din piaţă, îi văd cum se luptă cu capriciile vremii atât iarna, cât şi vara. Îi respect foarte mult pentru puterea lor de a rezista într-un spaţiu lipsit de cele mai elementare condiţii pentru a desfăşura o activitate de utilitate publică. Ce să mai spun despre grupul sanitar? Este ferecat precum Tezaurul de stat, probabil pentru ca mizeria să nu dea pe afară şi să contamineze totul în jur. Trist, foarte trist!” spune Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Brăila.
Canciu îi invită pe brăileni să facă o plimbare în Piața Săracă, de curiozitate măcar, și să vadă cu ochii lor cum arată această piaţă, care a ajuns o ruşine pentru Brăila.
”Mă îngrijorează (cu ghilimelele de rigoare) tupeul doamnei director de a sfida realitatea, ceea ce denotă sprijinul politic necondiţionat pe care i-l acordă PSD Brăila şi mă întreb până unde se va ajunge cu astfel de minciuni!
Să ieşi public şi să spui că ai cheltuit 2,5 miliarde lei din banii brăilenilor pe repararea acoperişului şi văruirea unor pereţi întrece orice măsură şi naşte multe semne de întrebare legate de buzunarele unde au ajuns, de fapt, aceşti bani.
Solicit public DEMISIA directorului Meluţa Drăguţ pentru lipsa de viziune cu care conduce APT Brăila, eşecul în ceea ce priveşte rentabilizarea instituţiei şi slugărnicia pe care o arată faţă de PSD. Un director care spune că o cârpeală, care nici măcar nu se vede, reprezintă modernizare nu are ce căuta pe o funcţie plătită din bani publici.
APT este abonată la bani publici aproape la fiecare rectificare de buget. Sunt rulate anual peste 11 milioane de lei, din care: cheltuieli – 11,193,560 lei, venituri – 11,293,200 lei. Unde este managementul performant al acestei instituţii, de vreme ce se consumă tot? Salariile reprezintă aproape jumătate din sumă: 4,767,800 lei, din care sporuri, prime şi bonificaţii – 451,000 lei şi contracte de mandat, comisii şi comitete – 538,000 lei, datele sunt vizibile în ultima rectificare de buget a APT pe 2022.
Să ceri bani doar ca să îţi asiguri salariile asta da „management” performant! Ca să nu mai spun că membrii Consiliului de Administraţie APT, aproape aceiaşi de ani de zile, neobosiţii Anghelescu Stoica, Bălan Mariţica, Drăgan Ion, Grigore Viorica şi Stoian Daniel, reaprobaţi din 4 în 4 ani, sunt plătiţi pentru nimic cu peste 3.000 lei pe lună.
În 2022, conducerea APT a solicitat şi i s-a aprobat în CLM achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă şi asistenţă, pentru ca societatea să fie reprezentată în instanţă până la ocuparea prin concurs a unui post de consilier juridic. Interesant de menţionat este că preocuparea privind asigurarea serviciilor juridice a venit pe fondul existenţei pe rolul instanţelor şi a executorilor judecătoreşti a unui număr de 50 de procese.
Că ATP este o anexă a PSD Brăila nu mai este o noutate pentru nimeni. În 2019, Meluţa Drăguţ a răspuns comenzilor politice venite de la Judeţeana de partid şi a concediat angajaţi aflaţi în subordine din motive imaginare şi chiar ridicole, dar a pierdut în instanţă procesele intentate de aceştia.
În 2020 s-au investit zero lei în tarabe de fibră, în vitrine frig, în lăzi frigorifice, în schimb s-a plătit leasing-ul pentru un automobil. A fost achiziţionată chiar şi o maşină de numărat bani. La atâţia bani rulaţi la APT, mi se pare şi normal să faci o asemenea investiţie!
În 2021, o mare parte din banii care ar fi trebuit investiţi în modernizarea pieţelor a mers către reabilitarea sediului instituţiei. O fostă grădiniţă a fost transformată în sediu APT, demonstrând că niciun efort nu este prea mare, atunci când vorbim despre confortul directorilor. Astfel, confortul şefilor APT a primat şi de această dată în faţa confortului pe care ar fi trebuit să îl regăsească brăilenii în pieţe.
Tot în 2021, pe lista de achiziţii a APT s-a aflat şi o maşină de curăţat cu jet. Având în vedere că serviciul de curăţenie în pieţe este externalizat, mă gândesc că maşina cu jet a fost cumpărată pentru a face niscai curăţenie printre membri PSD angajaţi de-a lungul timpului în acest sac fără fund numit APT.” mai declară Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Brăila.




