Luni, 12 februarie, de la ora 9, a fost programată o ședință extraordinară a CLM Brăila, în care principalele proiecte au fost cele de aprobare a bugetului local al municipiului Brăila pe anul 2024 și a bugetului general centralizat al municipiului Brăila pe anul 2024. La ședință au fost prezenți fizic doar 20 de consilieri, iar consilierii Florin Gheorghiță (PNL) și Claudiu Eduard Brăileanu (PSD) au participat online. Consilierul Coman Sarafolean (PMP) a încercat și el să se conecteze online, dar nu a reușit. Au lipsit motivat: Daniela Rădulescu (PMP), Cristiana Voineag (PSD), Dan Vărzaru (PSD), Adrian Tâmplaru (PSD).
În deschiderea ședinței, consilierii PNL au înaintat un proiect de hotărâre, pe care l-au înaintat și la Registratura Primăriei, pentru ”eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile emise de CUP Dunărea Brăila către cetățenii din municipiul Brăila, dar și către persoanele juridice care își desfășoară activitatea economică în municipiul Brăila”.
În expunerea de motive prezentată de consilierii PNL se precizează că ”Legea privind modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, care a fost promulgată de către Preşedintele Klaus Iohannis încă din luna iulie 2018, stabileşte că prin excepţie, primăriile pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apei pluviale adică a APEI DE PLOAIE, cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie”.
Consilierii liberali au spus că în orașe precum Craiova, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Buzău etc. autoritățile locale au eliminat din facturile consumatorilor apa de ploaie, și, mai mult, în municipiul Buzău, condus tot de un primar PSD, bugetul local suportă și 30% din taxa datorată de firmele din localitate.
Consilierul PNL Alexandru Drogeanu a precizat că în perioada 2019 -2022, S.C. CUP DUNĂREA a realizat un profit net în valoare de 14.189.008,29 lei și acest profit net a fost obținut în exclusivitate pe „spinarea” brăilenilor prin practicarea de către S.C. CUP DUNĂREA a unor tarife exagerat de mari pentru furnizarea apei potabile, pentru canalizare dar și pentru apa de ploaie.
”În proporție de 86,83% profitul net de 14.189.008,29 lei a fost repartizat către Primăria Municipiului Brăila. Adică Primăria Municipiului Brăila a primit dividende, în perioada 2019 -2022 de la CUP DUNĂREA BRĂILA din profitul net obținut suma de peste 12.320 315 lei” a mai declarat consilierul PNL Alexandru Drogeanu.
Liberalii spun că prin adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Municipal Brăila privind scutirea populației dar și a persoanelor juridice de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării ,apei pluviale (apa de ploaie) nici un abonat al Cup Dunărea din municipiul Brăila nu va mai plăti “taxa pe apa de ploaie”.
Primarul Marian Dragomir a dus subiectul în unul politic, deși a spus că și PSD-iștii sunt de acord cu acest demers de scoatere a taxei pe apa de ploaie, dar nu au mișcat un deget de 6 ani, deși au avut majoritatea în CLM. Mai mult, Dragomir i-a acuzat pe liberali că au venit cu acest proiect cu câteva luni înaintea alegerilor locale. Mai mult, primarul PSD s-a legat și de faptul că liberalii au deschis un proces în care solicitau în numele a mii de brăileni micșorarea prețului la apa potabilă furnizată, și a încercat să deturneze subiectul sugerând că dacă proiectul de hotărâre inițiat de liberali va trece, atunci ar trebui să renunțe și la proces.
Liberalii au solicitat ca proiectul lor să fie introdus la vot în viitoarea ședință a CLM și să fie adoptat, în timp ce Dragomir a încercat să se eschiveze și a spus că după finalizarea procesului deschis de PNL să se așeze la o discuție pentru a se găsi sursa de finanțare pentru a putea fi scoasă taxa pe apa de ploaie, pe principiul „Lungește Doamne boala, până la anul când s-o coace poama”.