ProBr

La Multi Ani, Gabriela Perianu!

La Multi Ani, Gabriela Perianu!
La Multi Ani, Gabriela Perianu!
La Multi Ani, Gabriela Perianu!

Cel mai bun produs al școlii de handbal din Brăila, Gabriela Perianu, împlinește astăzi 20 de ani și se poate lăuda că la această vârstă are deja o medalie de bronz câștigată la senioare, cu echipa HC Dunărea Brăila la finalul sezonului 2013-2014. Gabriela Perianu, sau Bebe cum îi spun prietenii, s-a născut la Brăila, pe 20 iunie 1994. A început să joace handbal în 2000, la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, fiind descoperită de profesorul Cristian Preda. În sezonul competițional 2008-2009, Perianu a devenit campioană națională cu echipa de junioare III a liceului brăilean. În anul 2011, a fost vicecampioană națională cu echipa de junioare II a LPS Brăila. De fiecare dată a fost desemnată cel mai bun inter stânga al turneelor finale.

Pe 28 ianuarie 2009, cu ocazia unui meci amical disputat între echipa națională de tineret și HC Dunărea Brăila, ambele antrenate de Alexandrina Soare, Perianu, care avea doar 14 ani, a fost introdusă în joc și păstrată aproape tot meciul în lotul formației brăilene. Alături de ea au evoluat și alte patru junioare, Andra Ciobanu, Alina Moloci și Andra Tanasiuc de la Mureșul Târgu Mureș, precum și portarul Luiza Mreană de la Piatra Neamț. Intenția Alexandrinei Soare era să le testeze pe fete cu scopul cooptării lor în lotul Dunării Brăila. Gabriela Perianu a înscris patru goluri în acest meci, iar antrenoarea Alexandrina Soare declara despre Bebe:

„Este o jucătoare despre care se va mai auzi, una cu extraordinar de bune calități fizice și motrice, cu talie, cu aspect plăcut ochiului, se antrenează în fiecare săptămână cu senioarele și în curând va putea juca într-o echipă de ligă.”

Gabriela a devenit jucătoare a clubului Dunărea Brăila pe data de 31 ianuarie 2011. Pe 16 ianuarie ea a jucat în meciul pe care echipa brăileană l-a disputat acasă cu Universitatea Jolidon Cluj, pierdut de echipa Brăilei, dar Perianu a înscris cinci goluri în această partidă.

 

Gabriela Perianu

 

Perianu a început să joace handbal în anul 2004, la numai 10 ani. Juca într-o echipa în care coegele ei erau cu doi ani mai mari, pentru ca la categoria ei de vârstă nu avea motivație. Primul post a fost cel de extremă. Gabriela Perianu a debutat în naționala de junioare a României la mai puțin de 16 ani, pe 23 martie 2010. În vara aceluiași an a jucat cu naționala la CE OPEN din Suedia, unde s-a clasat pe locul 10. La începutul anului 2011, Gabriela Perianu a fost selecționată să facă parte din echipa națională de junioare în calificările pentru Campionatul European de handbal pentru junioare din 2011. Într-unul dintre meciurile de pregătire, în Norvegia, Gabriela Perianu a marcat 18 goluri în victoria naționalei de junioare a României cu 35-25 în fața echipei similare a țării gazdă. La turneul final din vara anului 2011 din Cehia, naționala de junioare a României s-a clasat pe locul 7. Înainte de disputarea meciurilor, antrenorul Seviștean declara:

„Actuala generație este una viguroasă, talentată și capabilă de o nouă performanță europeană. Mă bazez pe interul stânga Gabriela Perianu, pe centrul Andreea Pricopi, pe interul dreapta Laura Popa, pe pivotul Roxana Cârjan și pe portarul Denisa Dedu, practic coloana vertebrală a naționalei.”

În anul 2012 s-a clasat cu naționala României pe locul 4, dar a fost declarată și cel mai bun inter stânga al turneului, după ce în finala mică reușise să înscrie 9 goluri în meciul pierdut cu Norvegia.

Pentru naționalele de junioare ale României, Gabriela Perianu a marcat 202 goluri în 39 de meciuri în care a îmbrăcat tricoul acestei reprezentative. Cu naționalele de tineret, Gabriela Perianu are un loc 5 la CE de tineret din Danemarca în 2013, un loc 13 la CM de tineret din 2012 în Cehia și un loc 6 la CE de tineret din Olanda în 2011. Perianu a debutat pentru naționala de tineret pe 21 mai 2010, iar primele goluri le-a marcat în meciul cu Ungaria de la Baia Mare, pe 19 decembrie 2010. În cele 59 de meciuri în care a fost selecționată, Gabriela Perianu a marcat 217 goluri. Cu actuala generație, naționala de tineret a României în care Perianu e vârful de lance, are șanse foarte mari să obțină o medalie la CM din Croația, competiție care se va desfășura în perioada 29 iunie – 13 iulie.

Gabriela Perianu a debutat în naționala de senioare pe 18 mai 2012, când nu împlinise încă 18 ani, în victoria României cu 29-28 în fața Coreei de Sud, meci în care handbalista brăileană a marcat 4 goluri. Până în prezent Bebe Perianu a bifat 24 de selecții la naționala de senioare a României, pentru care a marcat 56 de goluri.

 

 

Bebe perianu

 

A debutat în cupele europene pe 5 februarie 2011, într-un meci cu Team Esbjerg din Danemarca, pierdut de HC Dunărea Brăila cu 20-21 (8-9) și în care a reușit să înscrie un gol. În sezonul 2012-2013, Gabriela Perianu a marcat de 18 ori in cupele europene. Dacă în campionatul 2012-2013 a marcat 89 de goluri în Liga Națională de handbal feminin, în ultima ediție de campionat, în care a câștigat medalia de bronz cu echipa de club, a marcat 122 de goluri, fiind a treia jucătoare a Dunării Brăila în topul golgeterelor, după Ada Moldovan și Alina Horjea.

Gabriela Perianu locuieşte în cartierul Radu Negru, iar părinţii ei au muncit în agricultură pentru a-i asigura un trai decent şi a-i cumpăra câte o pereche de adidaşi. Antrenorul care a format-o din clasa 5-a până într-a 12-a, Cristian Cezar Preda, cel care îi este antrenor secund acum la naționala de tineret, îşi aminteşte: „Ne zbăteam să facem rost de echipamente. Părinţii Gabrielei nu sunt înstăriţi, dar formează o familie cumsecade şi unită. Ăsta a fost norocul ei, că a rămas lângă părinţi şi nu a apucat-o pe alte căi. Acum, a venit rândul ei să-şi ajute familia”. Gabriela a bifat prezenţe prin toate loturile naţionale ale României, ceea ce i-a lăsat puţin timp pentru şcoală. „Handbalul i-a ocupat 9 luni din 12, efectiv n-a avut timp de învăţat, dar e o fată inteligentă care va răzbi în viață”, spune Cristi Preda.

La Mulți Ani și mult succes la Mondialele din Croația!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •