Actualitate

Judecătorii Tribunalului Brăila protestează împotriva adoptării OUG 7/2019

Judecătorii Tribunalului Brăila protestează împotriva adoptării OUG 7/2019

În data de 27 februarie 2019, la ora 13.00, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Brăila. Pe ordinea de zi a fost discutarea situației generate de adoptarea OUG nr. 7/2019. Adunarea Generală a judecătorilor din Tribunalul Brăila a hotărât exprimarea unui dezacord ferm cu privire la adoptarea acestei ordonanțe.

În opinia judecătorilor de la Tribunalul Brăila, adoptarea OUG 7/2019 fără un acord prealabil din partea CSM, încalcă grav și nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic, evocat în mod constant de către CCR.

[quote]Introducerea unui nou caz de eliberare din funcția de judecător prin OUG nr.7/2019, respectiv prin ”neîndeplinirea condiției privind buna reputație, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție”, reprezintă o subminare a independenței judecătorului în condițiile în care textul normativ nu este clar și predictibil, nefiind menționate și explicate criteriile legale care să corespundă conceptului ”bună reputație”[/quote], este unul din motivele invocate de judecătorii Tribunalului Brăila pentru dezacordul cu acestă ordonanță de urgență.

Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Brăila consideră că principiul separației carierelor a fost nesocotit în mod flagrant de modificările aduse de această ordonanță contestată. De asemenea aceștia consideră că modul în care este reglementată desemnarea conducerii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție va avea conducerea desemnată pe criterii politice, deși Legea 207/2018 a dat această competență Consiliului Superior al Magistraturii și drept urmare solicită desființarea acestei secții.

Judecătorii Tribunalului Brăila solicită abrogarea OUG 7/2019, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM. Aceștia consideră că adoptarea acestei ordonanțe nu justifică o urgență imperioasăcare să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii 317/2004 privind  Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care aceste legi au fost modificate de Parlament în anul 2018.

[quote]Sprijinim eforturile  Consiliului Superior al Magistraturii pentru rezolvarea situației create prin adoptarea OUG nr. 7/2019. Până la remedierea situației, ca formă de protest, judecătorii din cadrul Tribunalului Brăila au hotărât purtarea de banderole albe pe durata ședințelor de judecată[/quote], se arată într-un comunicat semnat de președintele Tribunalului Brăila, judecător Viorel Vasile.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •