Cultura

Italianul Walter Riccio, castigatorul Trofeului George Grigoriu – editia a XIV-a

Italianul Walter Riccio, castigatorul Trofeului George Grigoriu – editia a XIV-a

Trofeul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de muzică ușoară George Grigoriu a ajuns și anul acesta în Italia. Dacă anul trecut trofeul a fost adjudecat de Rossella Zitiello, anul acesta premiul în valoare de 5000 de euro a fost câștigat de italianul Walter Riccio, în vârstă de 28 ani.

Festivalul Internațional de muzică ușoară George Grigoriu a fost organizat de Consiliul Județean Brăila, prin Centrul de Creație, cu sprijinul Primăriei Brăila și a Teatrului Maria Filotti. Concurenții au fost acompaniați de Big-Band-ul radio condus de Ionel Tudor.

La ediția din acest an au fost prezenți în concurs 23 de concurenți, 12 din România și 11 din străinătate. Dintre concurenți admiși în urma preselecțiilor de la Festival a absentat Karapchuk Iryna, în vârstă de 18 ani, din Ucraina.

Din cei 23 de concurenți, 9 au plecat cu premii de la Brăila, iar 4 concurenți au primit invitații de a participa la alte concursuri internaționale din Bulgaria și Ucraina. Brăileanul Victor Cristian Dorian Ciutacu, în vârstă de 19 ani, nu s-a numărat printre premianți.

Primul premiul special, oferit de  Anima Caste, a fost câștigat de Sara lrem Andreea Guzel, în vârstă de 17 ani, din Iași, care a interpretat melodia Mariei Tănase, ”Cine iubește și lasă” într-o versiune nouă.. Premiul oferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a fost câștigat anul acesta de Oana Ștefana Tăbultoc, în vârstă de 17 ani, din Botoșani, care a interpretat melodia ”Cred în fericirea ta”.

Mențiunea 3 a fost câștigată tot de o cuncurentă în vârstă de 17 ani din România, vasluianca Denisa lonela Tiron. care a interpretat melodia ”Pedepsește-mă dar nu pleca”.

Mențiunea a 2-a a fost acordată de Profira Constantinoiu, reprezentanta Farmaciilor Iris, unul dintre sponsorii Festivalului, iar câștigătoarea premiului a fost Ana moraru, în vârstă de 27 de ani, din Republica Moldova. Tot reprezentanta Farmaciilor Iris a oferit și mențiunea I, care i-a revenit concurentei în vârstă de 25 de ani din Bulgaria, Hristiyana Dankova, care în urmă cu 6 ani a câștigat mențiunea 3 la Festivalul George Grigoriu.

Emoțiile din culise au început să crească în momentul în care s-a trecut la ultimele 4 premii din concurs. Premiul III a fost câștigat la ediția din anul acesta de Andreea lrina Negoiță, în vârstă de 27 ani, din București, care a cântat melodia ”Ana zorile se varsă”. Premiul, în valoare de 1500 de euro a fost acordat de Rumiana Nacheva –  preşedinte al concursului „Srebarna Yantra” din Bulgaria, membră a juriului și la ediția din acest an a Festivalului George Grigoriu.

Titus Andrei a oferit apoi Premiul II la ediția din acest an a Festivalului George Grigoriu. Câștigătoarea premiului în valoare de 2000 de lei a fost câștigat de Alexandra Elena Crăescu, în vârstă de 29 de ani, din Moinești, județul Bacău, fostă semifinalistă la Megastar în 2008 și semifinalistă la Eurovision România în 2017, an în care a ajuns și pe scena X Factor. Alexandra Elena Crăescu a interpretat la Brăila melodia Speranțe vis, speranțe flori”, pe muzica lui George Grigoriu, lansată de Mihaela Runceanu în urmă cu mai bine de 40 de ani.

Premiul I, în valoare de 2500 de euro a fost adjudecat anul acesta de Valeria Marcu, în vârstă de 17 ani, din Ungheni, Republica Moldova. Premiul a fost oferit de compozitorul Horia Moculescu. Valeria Marcu a cântat apoi melodia ”Lie Ciocârlie”.

Marele Premiu, Trofeul Festivalului George Grigoriu – ediția 2018, în valoare de 5000 de euro, a fost oferit de președintele juriului, Marius Țeicu, a fost adjudecat de Walter Riccio, în vârstă de 28 ani, din napoli, Italia. Acesta a interpretat melodia lui George Grigoiru, ”Eternitate” și o compoziție propriue, în limba italiană. Italianul va fi prezent și la ediția de anul viitor a Festivalului, când va susține un microrecital.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •