În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România. Protecția civilă a luat fiinţă în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Noul mecanism de gestionare a situațiilor de urgență, legiferat în 2004, a adus noi responsabilități Protecției Civile, care a trebuit să facă față numeroaselor provocări ale naturii dezlănțuite.
Protecția Civilă din România este astăzi componentă a sistemului național de management al situațiilor de urgență, structură a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituție subordonată Ministerului Afacerilor Interne, având ca misiune principală intervenția la dezastre: incendii, inundații, cutremure, incidente cu risc radiologic, transport de substanțe periculoase, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase.
Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila, a desfășurat, începând cu 26 februarie, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
Miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 11.00 – 13.00, la toate sediile subunităților de intervenție, s-a organizat evenimentul „Zilele Porților Deschise”, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă. Cu această ocazie, participanții au vizualizat tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative, s-au reamintit măsurile și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență prin distribuirea de materiale informative specifice fiecărui tip de risc.
În săptămâna dedicată 26.02 – 04.03.2024, pompierii brăileni vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ și în zonele aglomerate din municipiu și localitățile județul Brăila, unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență.
Astăzi, începând cu ora 10.00, la sediul inspectoratului din b-dul Dorobanților, a avut loc o ceremonie militară și religioasă, marcându-se celebrarea Zilei Protecției Civile din România. La această activitate au participat oficialități brăileni și șefii structurilor MAI județene.
Cu prilejul Zilei Protecției Civile din România, doi ofițer și doi subofițeri, care au obţinut rezultate foarte bune în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au fost înaintaţi în gradul următor.
Miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10.00 – 11.00, s-a desfășurat la nivel județean exercițiul de verificare a sistemului de alarmare a populației, intitulat generic „Miercurea alarmelor”.
Prin acest exercițiu s-a dorit aducerea la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
În perioada 26.02 – 04.03.2024, pompierii brăileni vor fi prezenți în spațiile cu afluență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale și piețe), unde vor disemina mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un joc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”. De asemnea, atenția nostră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.
În anul 2023 privind activitatea de protecție civiă a fost depusă o documentaţie pentru obţinerea avizului de protecție civilă și au fost solicitate 11 puncte de vedere la P.U.G., P.U.Z. şi P.U.D.
Au fost emise 90 de avize transporturi deşeuri periculoase, iar pe raza judeţului au fost efectuate 1451 transporturi deșeuri periculoase, cu o cantitate de 15351 tone.
Privind activitatea de control, au fost executate șase inspecții comune la obiective ce prezintă pericol de accident major în care pot fi implicate substanţe periculoase.
Pentru informarea, instruirea şi pregătirea populaţiei, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra importanţei respectării normelor de protecție civilă şi a cunoaşterii modului de comportare pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă, s-au s-au desfășurat activități precum Ziua porţilor deschise cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, 13 Octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, “Marți 13 – Preveniți ghinionul”.
În zona de competenţă a inspectoratului, în această perioadă, Formaţiunea de Protecţie Civilă a intervenit la 13 asanări a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, iar scafandri militari au participat la două scufundări pentru recuperarea persoanelor înecate.