În ultimele 24 de ore, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a trei incendii și 7 cazuri medicale.
Ieri, la ora 15.00, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință individuală, situată pe Aleea Trandafirilor din municipiul Brăila. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost o lumâmare aprinsă lăsată nesupravegheată. Au ars o masă cu bunurile de pe aceasta dintr-un dormitor și s-au degradat pereșâții din dormitor și balcon;
Tor ieri,la ora 18.20, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o clădire dezafectată, situată în incinta Școlii Gimnaziale I.L. Caragiale din municipiul Brăila. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost acțiunea intenționată sau din culpă, a unei persoane neidentificată, a condițiilor de a genera incendiul. Au ars cca. 200 kg textile și 150 kg materiale lemnoase;
Azi noapte, la ora 02.00, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la un magazin, situat pe Str. Mărului din municipiul Brăila. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost efectul termic al curentului electric generat de un conducator electric defect. Au ars instalația electrică, două unități de aer condiționat, iar din cauza fumului și a temperaturii ridicate s-a degradat marfa din magazin.
La cele trei incendii nu s-au înregistrat victime.
Echipajele de pe ambulanțele SMURD au intervenit în sprijinul a 7 persoane din municipiul Brăila și localități din județ pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe Brăila.
Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Dunărea” al judeţului Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.
Înainte de utilizare este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile.
Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.
De asemenea, se interzice aprinderea focului în sobe prin stropirea cu lichide combustibile (benzină, motorină, petrol etc.), utilizarea sobelor cu uşiţele focarelor şi cenuşarelor defecte sau fără acestea, folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei, supraîncălzirea sobelor, depozitarea în încăperile în care sunt amplasate sobele, a materialului combustibil pentruconsum, peste necesarul pentru 24 ore.
Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau cu uşa încuiată la încăperile unde sunt în funcţiune aceste mijloace de încălzit.
În ce priveşte alegerea locului de aşezare a pomului, se impun următoarele:
– acesta va fi amplasat astfel încât să nu blocheze căile de acces-evacuare (uşi, scări de incendiu sau trasee pe care se poate face evacuarea în caz de incendiu);
– se va amplasa la o distanţă corespunzătoare faţă de sobele, calorifere sau alte aparate de încălzire, de perdele, draperii sau alte materiale combustibile;
– sub brad nu se vor aşeza lucruri care se aprind sau ard uşor.
La iluminatul Pomului de Crăciun se vor avea în vedere următoarele:
– conductoarele şi legăturile să fie bine izolate;
– instalaţia de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopţii;
– nu se vor utiliza instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații;
– nu aprindeți lumânări sau artificii în brad.
ATENŢIE PĂRINŢI !
Supravegheaţi permanent copiii astfel încât, prin jocul lor în preajma bradului de Crăciun, să nu genereze un incendiu utilizand chibrituri, lumânări, brichete, artificii sau petarde.