Silviu Mares 7 martie 2013
Ioan Baban bucuros de ascensiunea lui Cristian Preda
Ioan Baban bucuros de ascensiunea lui Cristian Preda
Ioan Baban si Cristian Preda

Fostul antrenor al HC Dunarea Braila, Ioan Gheorghe Baban, a tinut sa le felicite pe cele trei foste eleve ale sale convocate la lotul national largit de handbal, in vederea jocurilor de la Trofeul Carpati si a spus ca se bucura de faptul ca se continua ce s-a inceput anul trecut, cand echipa de la Braila a avut pentru prima data 4 jucatoare convocate la lotul national de senioare, doua la nationala de tineret si 4 la echipa nationala universitara, medaliata cu argint la Campionatul Mondial Universitar din Brazilia. “Inseamna ca Ioan Baban a muncit bine si anul asta cu aceste jucatoare si rezultatele se vad, pentru ca o convocare nu se face doar dupa un meci, ci luand in considerare evolutiile si pregatirea din intreg campionatul”, a declarat Ioan Baban pentru probr.ro. De asemenea acesta a tinut sa-l felicite si pe fostul sau secund de la Braila, Cristian Cezar Preda, care dupa ce acesta a preluat postul de antrenor principal la echipa, a fost desemnat de FRH antrenor secund la nationala de tineret a Romaniei, spunand ca il vede „viitorul selectioner al nationalei de senioare in urmatorii 3-4 ani. Ar cam trebui sa ne apuce rusinea pe noi astia peste 60 de ani si sa lasam locul tinerilor la echipele nationale”. Cristian Preda a implinit 35 de ani pe 22 noiembrie anul trecut si are deja in palmares un titlu de campion national cu echipa de junioare III a LPS Braila in editia 2008-2009.

Baban s-a aratat incantat de faptul ca inca unul dintre secunzii pe care i-a avut in decursul carierei sale a ajuns la o echipa nationala, chiar si secund. „Inseamna ca am mana buna, pentru ca in activitatea mea aproape toti secunzii i-am promovat. Cu Sorin Radulescu am lucrat patru ani, intre 1992-1996, cand am plecat din tara, iar dupa aceea a ajuns antrenor secund la nationala de junioare, cu care a iesit campion european in 1999. Costica Buceschi, mi-a fost secund la Baia Mare si dupa venirea mea la Braila el a preluat postul de principal, iar pana in vara lui 2012 a fost antrenor secund la nationala de tineret a Romaniei. Simona Maior Pasca, o antrenoare pe care eu am promovat-o, a iesit campioana nationala la junioare I si a promovat cinci jucatoare la nationala de tineret a Romaniei, iar in vara trecuta a fost antrenor secund la nationala universitara. Si pe Gheorghe Covaciu, actualul antrenor de la Jolidon, l-am promovat la senioare la echipa din Baia Mare si l-am sprijinit la inceputurile carierei. Si in Italia am avut doua antrenoare pe care le-am promovat. Brigitte Grandia, cu care am lucrat la Cassano, a fost ulterior antrenoare la nationalele de junioare si tineret ale Italiei, iar Sonia Giovaninni, cu care am lucrat la Medzzo a fost ulterior secund la tineretul Italiei, dar si la nationala universitara. Pe unde am fost am promovat jucatoare si antrenori”, a declarat profesorul Ioan Baban. Acesta nu a uitat nici suporterii braileni, cu care se intalnea in fiecare duminica, dupa ce iesea de la biserica, in centru, la ceas. „Vreau sa salut prin voi grupul de suporteri cu care ma vedeam aproape in fiecare duminica si pe toti iubitorii sportului din Braila pe care i-am cunoscut”, a declarat Nutu Baban. Acesta ne-a mai spus ca vorbeste aproape zilnic cu Cristi Preda si nu ezita sa-i de-a in continuare sfaturi pentru pregatirea echipei la meciurile care urmeaza, spunand ca il apreciaza pe acesta pentru ca „e mereu dornic sa invete, sa progreseze si sa faca performanta. Pe Cristi Preda l-am pus sa scrie metode de pregatire, nu cum fac altii care au parjolit totul in jurul lor”.

In incheiere, Ioan Gheorghe Baban a spus ca are amintiri placute de la Braila, si nu exclude o eventuala revenire aici, unde si-a facut multi prieteni, imbogatindu-se doar la acest capitol.

Comentarii

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.