Administratie

Investii la CUP Dunarea, dar pretul apei ar putea creste din nou cu 5%

Investii la CUP Dunarea, dar pretul apei ar putea creste din nou cu 5%
Investii la CUP Dunarea, dar pretul apei ar putea creste din nou cu 5%
Investii la CUP Dunarea, dar pretul apei ar putea creste din nou cu 5%

În cadrul ședinței Consiliului Județean de marți, 28 februarie, directorul general al Companiei de Utilități Publice “Dunărea” Brăila, Silviu Mangiurea, a precizat că realizarea proiectului “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare în județul Brăila”, realizat cu asistență de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, va aduce multiple avantaje atât companiei, cât și consumatorilor.

Mangiurea a precizat că după modernizarea sistemului de alimentare cu apă calitatea serviciului va crește, dar va crește și prețul apei potabile. Directorul CUP Dunărea a solicitat votul consilierilor, pentru un act adițional la Contractul de asistență cu BERD, iar aleșii au votat proiectul cu 29 de voturi pentru și o abținere. La acest proiect consilierul Ionel Avram (PSD) nu a participat la vot, el fiind directorul economic al CUP Dunărea.

La ora actuală compania are 5.000 de abonați care îi încasăm în baza paușalului, ceea ce în această iarna eu am produs și am încasat mai puțin, pentru ca spre a nu îngheța canalul din curtea clientului, apa a curs tot timpul, iar eu i-am facturat un anumit număr de metri cubi, exact cât am prins în contract. În al doilea rând, vrem să abordăm acest stil de lucru vizavi de contori cu citire de la distanță, contori inteligenți, spre a depista mult mai ușor pierderile și furturile. Iar în al treilea rând, vreau să vă rog să permiteți companiei, prin accesarea acestui proiect, să ajungă la nivelul european, astfel încât să răspundem și noi cerințelor Comunității Europene” a declarat Silviu Mangiurea.

Directorul CUP Dunărea a spus că după ce se aplică acest program prețul apei potabile ar putea să crească conform contractului cu BERD pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din județ, finanțat prin POI Mediu 2007 – 2013 și accesat de CUP Dunărea, cu o valoare de peste 90 milioane de euro. Din această sumă, 77,18% reprezintă grantul european, 11,8% – contribuția de la bugetul de stat, 1,81% – contribuția comunităților unde se fac lucrările și 9,21% este contribuția CUP Dunărea.

Mangiurea a ținut să dezmintă spusele consilierului PNL, Dănuț Lungu, că la Brăila e apa cea mai scumpă la nivel național. Acesta a spus că Brăila se află la un nivel mediul al prețului apei potabile pentru consumatorii casnici. Totodată, directorul general al CUP Dunărea a precizat că dacă nu s-ar fi aprobat acest act adițional în ședința de astăzi, ar fi trebuit dați 8,8 milioane euro înapoi către BERD, dar și banii pe investiția făcută.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •