Interviuri Stil de viata

INTERVIU – Costin Vasile, instructor senior de Tai Chi Chuan si Chi Kung: Sa linistim mai intai mintea

INTERVIU – Costin Vasile, instructor senior de Tai Chi Chuan si Chi Kung: Sa linistim mai intai mintea
Interviu cu Vasile Craciun
Interviu cu Costin Vasile

 

La începutul lunii iulie, Tabăra de la Lacu Sărat a fost gazda unui curs de iniţiere în arta Tai Chi Chuan, folosită peste tot în lume pentru beneficiile aduse în planul sănătăţii, relaxării şi puterii fizice şi mentale, susținut de instructorii Costin Vasile și Miruna Macavei.

Costin Vasile este scriitor, instructor senior de Chi Kung şi Tai Chi Chuan si expert de Feng Shui tradiţional. În anul 2003 devine instructor asociat în cadrul şcolii “Universal Healing Tao” cu sediul în Thailanda, fondată de maestrul chinez Mantak Chia. Tot în anul 2003 a scris și publicat primul volum din trilogia “Ucenicul taoist. Primele 100 de zile” și a realizat primul CD cu tehnici taoiste în limba română: “Tao Magic – armonie, echilibru, înțelepciune. Volumul 1 – Calea transformării stresului în vitalitate”. În anul 2004, a devenit elevul maestrului chinez de Feng Shui tradițional Joseph Yu, fiind certificat de acesta în anul 2008, când a publicat, alături de Miruna Macavei, cartea “Feng Shui tradițional – principii, formule, metode, aplicații”. Începand cu anul 2005 organizează cursuri de Feng Shui în cadrul FSRC România, precum si cursuri de Tai Chi si Chi Kung, fie personal, fie cu instructori străini, în București și în țară.

 

10532833_1439412263010126_490339131384579120_o

Într-o pauză, instructorul Vasile Costin a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu, în care ne-a vorbit despre el și despre pasiunea transformată în activitate curentă, dar și despre ce înseamnă practicile Tai Chi Chuan și Chi Kung.

 

PROBRĂILA: Buna ziua, domnule Vasile Costin! În primul rând aș vrea să ne spuneți cine sunteți dumneavoastră.

Vasile Costin: Sunt instructor în sistemul universal de Tai Chi Chuan Și Chi Kung, de practici energetice chinezești, care ne ajută să ne păstrăm sănătatea sau, dacă ne-am pierdut sănătatea, să ne-o recuperăm. Sunt un om simplu, mi-am transformat pasiunea în activitate curentă, lucru pe care îl doresc tuturor, să facă cu pasiune ceea ce își doresc.

PROBR: Cum au apărăt aceste practici energetice în România?

Vasile Costin: Aceste exerciții de Tai Chi Chuan și Chi Kung, venite pe filiera unor maeștri veritabili, au pătruns în România după 1990, dar deocamdată nu sunt atât de mulți practicanți pe cât sunt în alte țări, în special în Asia. Aceste practici și-au dovedit eficiența, având o vechime de peste 3000 de ani. În Asia sunt multe școli sau stiluri de a exersa aceste tehnici. Important e să le facem, stilul e mai puțin important, important e să facem aceste exerciții. În momentul în care facem aceste exerciții obținem și rezultate.

PROBR: Cine sunt oamenii care participă la aceste tabere?

Vasile Costin: Sunt oameni deschiși către nou, care doresc să se ocupe singuri de sănătatea lor, oameni în general cu o cultură medie, care își dau seama că e nevoie și de altceva, nu numai de mâncare sau exerciții la sală, și atunci caută acest gen de practici care să le umple viața. Sunt oameni care lucrează în domeniul medical sau oameni care lucrează în domeniul artistic, în general oameni care lucrează în domenii artistic-emoționale. Pot participa și inginerii sau finanțiștii, chiar dacă aceștia sunt mai tehnici și descoperă mai greu aceste exerciții. Diferă mentalitatea. Una e să vii cu o mentalitate deschisă și alta e să vii cu o mentalitate mai tehnică. Cei cu un psihism tehnic nu fac un exercițiu dacă acesta nu e detaliat. De regulă, în aceste exerciții energetice explicațiile nu sunt atât de detaliate.

De obicei, mai ales în China, maestrul se apucă să facă exercițiile și ceilalți lucrează după maestru, fără să primească foarte multe detalii. Se încearcă să se lucreze mai mult mental decât fizic, iar practicile acestea nu sunt practici pe care să le înveți mental, cu toate că ele ajută mentalul, dar împreună cu fizicul și cu emoționalul. În momentul în care mentalul este prea dezvoltat prin activitățile noastre curente, aceste practici se învață mai greu, pentru că trebuie să liniștim mai întâi fizicul iar apoi să liniștim mintea.

Avem și colegi din diferite companii care lucrează în sistemul financiar, cărora le-a fost mai greu la început, dar acum au trecut de faza în care mentalul conducea totul și controla totul. În momentul în care mintea este hiper activă, blochează simțurile. Aceste exerciții se bazează pe simțuri. Trebuie să văd, să aud aceste exerciții. Mentalul blochează simțurile și atunci exercițiile devin rigide și mișcările nu se mai fac în mod natural, nu se mai fac mișcările naturale de trecere a greutății de pe un picior pe altul. După ce mintea se liniștește, putem trece la exercițiile specifice. Corpul se relaxează în mișcare.

 

10463922_1437784313172921_2974275442355277998_n

PROBR: Câți cursanți ați avut la această tabără de la Lacu Sărat?

Costin Vasile: La tabăra de la Lacu Sărat au participat 17-18 persoane și este a doua acțiune la Brăila în acest an, prima fiind în luna mai. Urmează o perioadă de vacanță, iar acțiunile se vor relua din luna septembrie, în weekend-ul 12-14 septembrie, când, tot aici la Brăila, vom avea un curs intensiv de Chi Kung pentru avansați. Probabil ca în perioada 5-7 septembrie să mai organizăm la munte o tabără indicată atât începătorilor, care pot învăţa un taolu (secvenţă de mişcări) simplu de Tai Chi Chuan și tehnici de Chi Kung static și dinamic, cât și avansaţilor, care vor exersa taolu-uri mai complexe.

PROBR: Cum au primit aceste exerciții participanții la această tabără?

Costin Vasile: Din interesul manifestat de cei prezenți, la care se mai pot adăuga și alții, și la Brăila se poate forma un grup de practicanți ai acestor exerciții. De fapt, grupurile optime sunt cele de până în 20 de practicanți. La un grup de 20 de persoane, cei care fac aceste exerciții pot înțelege mai ușor mișcările și exercițiile.

PROBR: Există limită de vârstă pentru practicarea acestor exerciții?

Costin Vasile: Nu există o limită de vârstă, indiferent de sex sau religie. Aceste practici au fost făcute de oameni pentru oameni.

PROBR: Sunt mai multe școli pentru aceste practici energetice în România?

Costin Vasile: Sunt mai multe școli și în România, iar diferențele dintre ele nu sunt așa de mari, exercițiile fiind cam aceleași. Sunt 5-6 școli în toată țara, iar omul este cel care alege ce anume dorește să facă.

PROBR: Vă mulțumim pentru timpul acordat!

Costin Vasile: Cu multă plăcere!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •