La doar 15 km de Braila, pe drumul ce duce spre Focsani, se afla comuna Silistea, o localitate linistita cu oameni gospodari si case frumoase. Satul Silistea se afla la o distanta de 1 km fata de DN 23 si are in componenta satele Silistea, Muchea, Martacesti, Cotu Lung, Cotu Mihalea si Vamesu, avand 821 de locuinte si 1714 locuitori. Ilie Efteme este primarul comunei din iunie 2012, cand a castigat pentru prima data alegerile in comuna natala.
Nascut pe 24 decembrie 1967, la Braila, si-a petrecut anii copilariei in satul natal, Muchea din comuna Silistea. Clasele primare si gimnaziul le-a absolvit la scoala din comuna, iar liceul l-a facut la Panait Cerna, clasele a IX-a si a X-a, apoi un an jumatate scoala profesionala de electricieni de nava la Liceul Nicolae Iorga, finalizandu-si studiile liceale si Bacalaureatul la Liceul Gheorghe Munteanu Murgoci. Iliuta, Iulian sau Lica, cum ii spun prietenii, este licentiat in ecologie si protectia mediului, dupa ce a absolvit Universitatea Ecologica Bucuresti – cursuri de zi. Este divortat si are doi copii. O fata de 24 de ani, absolventa a doua facultati care in prezent lucreaza in Franta si un baiat de 16 ani, elev in clasa a X-a la Colegiul Economic Ion Ghica din Braila. Desi nu-i place sa gateasca, sarmalutele sunt mancarea sa preferata, iar ca hobby are sportul si drumetiile montane. Cat a fost elev in fiecare vara facea expeditii cu profesorii.
Cand si cum ati intrat in politica?
In primavara anului 2004, cand a candidat domnul Cibu la Primaria Braila, am avut primul contact cu politica. Acesta m-a rugat sa-l sprijin in campanie, cunoscandu-ne dupa ce am avut o lucrare de executat la firma dansului, si locuind la acea vreme in cartierul Brailita m-am implicat in campania electorala de la alegerile locale si m-am inscris in PNL. Dupa alegerile locale am plecat insa din nou in Elvetia, la munca si nu m-am mai implicat in viata politica. In 2005, cand m-am intors in tara, am pus la punct afacerea mea cu benzinaria de la Muchea si nu m-a mai interesat politica. Asta pana in 2008, cand doi prieteni m-au convins sa intru in politica in comuna Silistea si sa candidez pentru prima data la primaria comunei. Din pacate, atunci am pierdut in turul II, la o diferenta de 73 de voturi, dar am reusit sa ajung consilier local impreuna cu inca doi colegi de partid. In urmatorii patru ani am muncit si m-am straduit sa fac cate ceva pentru comuna din postura pe care o aveam si multe din ele mi-au reusit, astfel ca din vara anului 2012 am fost ales primar al comunei, cu 51,53%, obtinand 504 voturi, cu 106 mai multe decat fostul primar.
Cu ce v-ati ocupat pana sa ajungeti primar?
In 1986 m-am angajat prima data, electrician la SANAB, unde am lucrat pana in ’87, cand am plecat in armata. Un an jumatate mai tarziu m-am intors la SANAB, de unde in 1991 m-am transferat ca electrician la CFR. Din 1993 am inceput sa plec la munca in Germania, cate 3-6 luni, timp in care imi luam concedii fara plata de la CFR, iar in ’97 mi-am dat demisia de la CFR pentru a pleca iar in Germania. In 1998, cand m-am intors din Germania, am cumparat un teren in satul Muchea si am inceput sa-mi construiesc o casa si o benzinarie. Deja desfasuram o activitate comerciala in tara, iar in 2005 am deschis benzinaria DAV Oil din Muchea. Am fost mereu alaturi de oamenii din comuna. I-am ajutat de fiecare data cat si cum am putut. Am construit o capela in satul Muchea, am curatat si inchis cimitirul din sat, am facut un teren de fotbal in satul Muchea, cu tot ce este necesar, plase, mingi de fotbal si echipament. Nu am stat deoparte de problemele comunitatii nici cat nu am fost primar.
Din oferta electorala cu care ati venit in fata cetatenilor comunei in 2012, ce ati realizat pana acum?
Cred ca in primele 8 luni de mandate am cam realizat cam jumatate din ce mi-am propus sa realizez in primul mandat. In primul rand am schimbat mentalitatea angajatilor din primarie, modul de lucru cu cetatenii, prin impunerea unui ritm alert de lucru in toate activitatile. Am trecut la curatenia comunei, a bisericilor, cimitirelor, scolilor si a drumurilor. Am renovat scoala de la Muchea, cu grup sanitar, reabilitare termica si reabilitarea curtii interioare a scolii. Pentru o buna desfasurare a activitatii educative la copii din clasele I-IV din satul Cotu Lung, am decis inchiderea scolii din sat, unde se invata in clase simultane, fiind cate 2-3 elevi in fiecare an de studiu si i-am adus la scoala de la Muchea, cu clase de sine statatoare, fiecare clasa avand invatatorul ei. In toamna am reusit sa pietruiesc 16 strazi din interiorul satelor componente, drumul dintre Cotu Lung si Cotu Mihalea si drumul dintre Cotu Lung si Vamesu. Tot in aceste cateva luni de mandat am reparat gardul de la caminul cultural din Silistea, am ingradit cimitirul de la Martacesti si am inceput demersurile de infiintare a satelor IAS Latinu si IAS Silistea. De luni 18 februarie vor incepe lucrarile la refacere a drumului prin reprofilare cu auto-grederul si prin completare cu material pietros pe sectorul cuprins intre localitatea Cotu Lung si intersectia cu DN 23, pe o lungime de 4 km.
Pentru anul 2013 ce proiecte aveti in plan?
Dupa cum v-am spus, in primul rand sa refac drumul de la Cotu Lung la DN 23. apoi am in plan reabilitarea termica si construirea grupului sanitar la scoala Silistea, cu imprejmuirea cu gard a scolii si modernizarea curtii interioare. Acesta este un proiect cu fonduri europene, dupa ce in octombrie 2012 comuna Silistea a intrat sub umbrela Grupului de Actiune Locala (GAL) Lunca Joasa a Siretului, cu scopul de a atrage mai usor fonduri europene si a se dezvolta armonios. Silistea este de altfel singura localitate din Braila, alaturi de alte 8 comune, Branistea, Fundeni, Liesti, Schela, Slobozia-Conachi, Smardan, Sendreni si Tudor Vladimirescu, toate din Galati. Din punct de vedere administrativ-teritorial, GAL-ul acoper? 66.264 km² si are o populatie de 42.551 locuitori, cu o densitate de 64,21 locuitori pe km². Tot in anul 2013, am initiat impreuna cu un intreprinzator privat construirea unei troite la fostul IAS Latinu, dar si imprejmuirea cu gard a Dispensarului Silistea, a scolii Muchea, bisericii si cimitirului din Silistea. In ceea ce priveste curatenia, din ianuarie 2013 costul de persoana pentru gunoiul manajer este de 2 lei/luna pentru un adult si de 1 leu/luna pentru un copil, iar gunoiul este ridicat lunar, de o firma din Maxineni specializata, in data de 8 ale fiecarei luni. Am montat cate 2-3 containere pentru PET-uri in fiecare sat si anul acesta vom achizitiona 46 de containere metalice de 1100 l, pentru punctele de colectare in anumite zone din sate si am initiat doua puncte de colectare a materialelor reciclabile in satele Silistea si Muchea, care vor intra in functiune din luna martie.
Din punctul de vedere al fondurilor, care este situatia la primaria Silistea?
Comuna noastra este una de talie mijlocie, nici prea bogata dar nici prea saraca. Un bun gospodar are resurse pentru a face multe lucruri bune. Se pot face destule investitii aici. Anul trecut am ridicat gradul de colectare a taxelor si impozitelor de la 38% la 78%, iar anul acesta vom depasi 100%, prin incasarea si a sumelor restante din anii trecuti. In acest an am marit taxele si impozitele cu 16%, deoarece in Silistea acestea nu se mai marisera de 4 ani si nu se mai putea sa stam cu mana intinsa.
Sa revenim la viata dumneavoastra. Care sunt cele mai placute amintiri din anii de scoala?
Sincer, perioadele de practica agricola. Erau cele mai frumoase „vacante”. Dar mi-a placut si scoala. Imi placeau orele de fizica, matematica, dar si cele de biologie.
In plan personal ce va doriti pentru urmatorii ani?
In primul rand sa fiu sanatos, sa am putere de munca, sa imi fie copii sanatosi, iar cel mic sa-mi urmeze exemplul si sa se ocupe de afacerile pentru care am muncit atatia ani, fiind plecat prin strainatate, departe de cei dragi. Deja are in sange spiritul antreprenorial. In plan profesional imi doresc sa fac pentru locuitorii comunei Silistea tot ce au nevoie pentru a trai intr-o comuna europeana.