Silviu Mares 28 martie 2013
Interviu cu un voluntar
Interviu cu un voluntar
Interviu cu un voluntar

Gabriel Eduard Niculita, este un brailean in varsta de 23 de ani, din care 10 i-a dedicat voluntariatului. Tanarul ne-a marturisit ca nu poate renunta la aceasta activitate, indiferent de cate greutati va intampina. Chiar daca este la varsta la care multi tineri aleg sa isi petreaca timpul prin cluburi, el prefera sa aduca in Braila prin intermediul Centrului de Tineret Tinklub volunatri din: Germania, Franta, Spania, Portugalia, Polonia, Turcia.

De ce voluntariat si de cati ani esti voluntar?
Am ales sa fiu voluntar deoarece, in acest mod simt ca pot ajuta comunitatea in care locuiesc si astfel imi pot dezvolta abilitatile si competentele care ma vor ajuta in viata de zi cu zi. Prin voluntariat simt ca sunt alaturi de oameni, pot socializa si totodata inchega relatii de prietenie necesare oricarui om in viata. Sunt voluntar de cel putin 10 ani si voi fi toata viata, pentru ca doar daruind ceva vietii o vom putea face mai frumoasa.

Cum reactioneaza oamenii care sunt ajutati?
Oamenii care sunt ajutati sunt foarte fericiti si multi dintre ei se intreaba: De ce facem acest lucru cand nu avem nici un beneficiu? Insa ei nu stiu ca beneficiul ajutorului pe care il oferim sta in zambetul lor si in acele cateva clipe de fericire pe care noi le aducem ajutandu-i pe ei. Toti cei ajutati se bucura de ajutorul oferit de noi insa nu trebuie sa uitam ca noi ajutam, pentru ca ei la randul lor sa ajute pe alti oameni aflati in aceeasi situatie ca ei. Cineva mi-a spus ca “ii vom ajuta pe ceilalti fiindu-le cel mai bun prieten”,  in rest tot ajutorul material sau financiar le va fi de folos doar pe moment.

Ce fel de actiuni intreprindeti?
Eu, ca presedinte al Centrul de Tineret Tinklub Braila mi-am propus sa realizez activitati care sa ii implice activ pe tineri si sa ii scoata din monotonia zilnica si plictisitoare pe care orasul nostru o ofera. Ca organizatie de tineret obiectivul nostru este sa dezvoltam infrastructura serviciilor si programelor pentru tineri. Astfel, am obtinut acreditarea pentru Serviciul European de Voluntariat actiune componenta a Programului Tineret in Actiune, prin care oferim tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 – 30 ani sansa sa realizeze un stagiu de voluntariat pe o perioada curpinsa intre 2 si 12 luni intr-o alta tara din Europa sau una din tarile partenere Programului Tineret in Actiune, unde tinerii isi pot dezvolta abilitatile si competentele. Pot cunoaste cultura si traditiile altei tari, pot interactiona cu mentalitati diferite si  invata limba tarii gazda. Toate acestea sunt oferite gratuit tinerilor, toate costurile (cazare, transport, bani de mancare, bani de buzunar) fiind acoperite de catre Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune. Totodata le mai oferim sansa sa participe la schimburi de tineri unde au ocazia sa intalneasca mai multe grupuri de tineri din tari diferite intr-o alta tara gazda pe o perioada de 1-2 saptamani. Toate costurile fiind acoperite de Programul Tineret in Actiune ! La un astfel de schimb de tineri impreuna cu alti 4 romani am reprezentat timp de 10 zile Romania in Turcia alaturi de alte 4 tari (Polonia, Slovacia, Letonia si Turcia). Am invatat despre cultura celorlalti si am prezentat Romania cea adevarata ! O Romanie cu munti, locuri si traditii foarte frumoase.
Acest proiect de schimb, a avut ca tema sanatatea, sportul si natura. S-au realizat activitati sportive si s-au dezbatut subiecte de mare interes pentru tineri privind temele mai sus mentionate. Asftel dupa ceea ce am vazut in Turcia, Centrul de Tineret Tinklub Braila va replica proiectul si in Braila. Vom aduce alte fonduri europene, tarile din Europa si partenere programului vor avea ocazia sa cunoasca Romania pe viu si sa invete cum sa aiba o viata sanatoasa cu ajutorul sportului si a naturii.
In concluzie Centrul de Tineret Tinklub Braila ofera tinerilor diferite programe si servicii de petrecere a timpului liber si totodata de dezvoltare personala sau/si profesionala.

Care sunt beneficiile voluntariatului?
Beneficiile voluntariatului depind de ce asteptari ai tu ca persoana de la viata !
Daca iti propui sa ajuti un om atunci beneficiul tau este placerea de a-l face pe celalalt sa se simta bine, sa zambeasca si sa fie fericit. Cred ca acesta este unul dintre cele mai mari beneficii pe care un om le poate avea de pe urma voluntariatului. E ca si cum ai vedea un nou nascut care te strange de deget si care iti arata viata din el.
Voluntariatul are multe beneficii. Din propria mea experienta beneficiile pe care le-am avut au fost: multi prieteni; cursuri si training-uri de perfectionare si formare pe diferite domenii; am intalnit mentalitati si oameni noi; am interactionat cu viata de zi cu zi care ma facut un om mai puternic la problemele societatii; excursii si iesiri in locurile pe care multi dintre tineri nu si le permit; zambete si oameni fericiti; experinta de munca; am realizat lucruri pe care mi le-am dorit; am contribuit la dezvoltarea comunitatii in care traiesc;

Ce simte un voluntar implicat in activitate?
Un voluntar implicat intr-o activitate simte placere si totodata, acel sentiment de implicare si de realizare. Cred ca atunci cand cineva simte ca a realizat ceva ar trebuie sa fie un om fericit. Un voluntar ar trebuie sa simta ca este important in echipa de voluntari, fiecare persoana implicata in activitate isi pune la dispozitie o bucatica din inima lui ceea ce face ca fiecare voluntar sa aiba un rol foarte important in activitatile centrului.

Ce asteptari are un voluntar de la activitatea pe care o intreprinde?
Asteptarile pe care voluntarii le au atunci cand realizaza o activitate depind in functie de ceea si-au propus atunci cand au devenit voluntari. Ca de exemplu sa ii ajute pe cei aflati in dificultate sau sa realizeze ceva bun pentru comunitate. Multi dintre ei vor sa simta ca fac parte dintr-o echipa prin care sa isi poate dezvolta abilitatile si competentele sau sa inlocuiasca timpul liber cu ceva folositor lor si comunitatii.

De ce devii un voluntar?
Devii voluntar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor !
Devii voluntar pentru a-ti ajuta comunitatea in care traiesti !
Devii voluntar pentru ca ai nevoie sa socializezi si totodata ai nevoie si de prieteni !
Devii voluntar pentru ca ai nevoie  sa iti dezvolti abilitatile si competentele !
Devii voluntar pentru ca ai nevoie de experinta !
Devii voluntar pentru vrem si pentru ca putem !
Devii voluntar pentru esti om !

Care este proiectul tau de suflet?
Proiectul meu de suflet se numeste Centrul de Tineret Tinklub si a constat in constituirea primei organizatii de tineret din Braila care sa ofere servicii si programe pentru tineret specific unui centru de tineret, unde tinerii sa isi petreaca timpul liber si sa se dezvolte personal si/sau profesional. Centrul de Tineret este la inceput de drum si inca nu am reusit sa dezvolt organizatia la nivelul organizatiei model din Polonia unde se colaboreaza mult mai bine intre cetateni, autoritati si organizatiile non-guvernamentale. Speram poate pe viitor sa avem si noi o deschidere mult mai mare din partea celor din Braila si sa nu mai fim considerati ca o concurenta pentru autoritatile locale sau altii ca noi. Cu cat suntem mai multi care dorim sa ne implicam in viata comunitatii este cu atat mai bine. Noi ne dorim sa avem o buna colaborare cu toata lumea.

Cum vezi voluntariatul in Braila in urmatorii 10 ani?
Voluntariatul va prinde viata si in Romania. Inca mai avem de munca pana ii vom convinge pe cetateni ca prin voluntariat ne ajutam pe noi oamenii formand o comunitate. Oamenii trebuie sa inteleaga ca unele lucruri sunt facute pentru a fi facute voluntar !

Care este cea mai frumoasa amintire a ta din intreaga perioada de voluntariat?
Nu pot spune ca am o anume amintire ca fiind cea mai frumoasa, toate sunt frumoase ! Ca de exemplu atunci cand am colectat ajutoare impreuna cu alte organizatii din Braila si le-am dus celor nevoiasi din judetul Braila unde pentru cateva minute am vazut un zambet pe fata copiilor nu mai mari de 10 ani. O alta amintire este atunci cand am lansat proiectul Speak Up prin care sa creat organizatia si unde peste 130 de tineri au participat la cursuri de dezvoltare personala.
Ma bucur ca am reusit sa fac ca Centrul de Tineret sa fie cunoscut pe plan international. In acest moment avem incheiate parteneriate cu multe tari din Europa precum: Germania, Franta, Spania, Portugalia, Polonia, Turcia.
Datele de contact ale Centrului de Tineret Tinklub Braila sunt: centru.tinklub@yahoo.com si www.tinklub.ro

Comentarii

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.