Silviu Mares 22 mai 2017
Interviu cu elevul brailean care a castigat Olimpiada Nationala de Electronică, Automatizări, Telecomunicaţii
Interviu cu elevul brailean care a castigat Olimpiada Nationala de Electronică, Automatizări, Telecomunicaţii

În perioada 24 -28 aprilie  2017, la Rm. Vâlcea, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Electronică, la care au participat nu mai puţin de 143 de elevi din întreaga ţară, ei fiind însoţiţi de 40 de profesori. Brăila a fost reprezentată de Vasile T. Andrei Gabriel, de la Liceul tehnologic ”Anghel Saligny”, care, cu 90 de puncte s-a clasat pe primul loc.

De ce ai dorit să te înscrii  la un liceu tehnologic ?

Am dorit în primul rând să obţin o calificare într-un domeniu de viitor. Îmi doream să cunosc cât mai multe despre calculatoare, reţele şi aparatură de telecomunicaţii. Specializarea pentru care am optat este cea de “Tehnician operator tehnică de calcul”, care se regăseşte în domeniul “Electronică şi automatizări”.

Pe de altă parte m-am gândit că presiunea pentru rezultate la toate disciplinele va fi mai mică şi voi avea mai mult timp pentru viaţa socială, pentru prieteni şi familie.

De ce ai ales Liceul Tehnologic Anghel Saligny?

Pentru mine a fost cea mai bună alegere. Aici am urmat primele opt clase. Pot spune cu succes, pentru că am avut o medie destul de bună la Examenul Naţional. Aş fi avut şanse si la alte licee, dar am preferat să rămân la Anghel Saligny. În şcoală mă simt în largul meu, atmosfera între elevi este plăcută, chiar prietenoasă. Poţi întâlni pe acelaşi hol al şcolii, de la preşcolari până la veterani de clasa a XII- a, fără că cineva să se simtă stânjenit. Aveam cunoştinţe printre elevii de liceu şi ştiam de la ei că sunt mulţumiţi de ceea ce învaţă, că se utilizează mult aparatura de laborator, se participa la stagii de practică şi la reuniuni de proiect în străinătate. Opţional se poate urma un curs CISCO cu certificat recunoscut în Uniunea Europeană. De asemenea aflasem din oferta educaţională că o mare parte dintre absolvenţii de la clasa de Electronică au intrat la facultăţi de profil: Automatică şi calculatoare, Electronică, Inginerie electrică, Nave, Electrotehnică, Electromecanică, Electronică pentru transporturi sau chiar la Limbi străine, Relaţii publice sau Psihologie.

Ai vorbit de proiecte internaţionale. Ai participat la activităţile unui astfel de proiect?

Da. Am avut ocazia să particip la reuniunea de proiect din Barcelona, la liceul „Institut Esteve Terradas i Illa”. Proiectul se chema „ Crearea unei comunităţi de învăţare pentru realizarea unui program de pregătire inovativ” si facea parte din familia de parteneriate Leonardo da Vinci . Am făcut parte din echipe integrate alături de colegi din Spania, Belgia, Turcia şi Polonia. A fost o experienţă unică. Am participat la realizarea unor experimente şi lucrări cu automate programabile. Am deprins lucruri noi, în domenii complementare cu ceea ce făceam în mod curent la şcoală, am exersat limba engleză şi am legat noi prietenii. In luna aprilie la Liceul Tehnologic Anghel Saligny a avut loc o întalnire în cadrul proiectului Erasmus Plus denumit „Tell Your Story”. Am fost si eu implicat într-o mai mică masură ţinând cont că peste puţin timp urma să plec la olimpiada naţională.

Revenind la Olimpiada, spune cum a fost. Ţi s-a părut dificil?

La proba teoretică, scris, am obţinut nota 9,40 (din maxim 10 puncte), iar la final după proba practică m-am clasat pe primul loc cu media 9. La proba teoretică ponderea cea mai mare au avut-o subiectele din disciplinele Electronică analogică şi Electronică digitală. Au mai fost cateva chestiuni din modulele Măsurări electrice şi Sisteme de reglare automată. Încă din clasa a X a am rezolvat probleme cu grad ridicat de dificultate. La electronică analogică, după ce rezolvăm problema, făceam uneori şi montajul pe placa de test şi verificam rezultatele obţinute, făceam măsurători, analizam variante sau defecte posibile, sub îndrumarea d-lui profesor Grădinaru Florin. La Electronică digitală d-na Grădinaru Michaela mi-a deschis orizontul către funcţionarea circuitelor logice decodoare şi multiplexoare. Practic aceste circuite logice se regăsesc în componenţa calculatoarelor şi aparaturii de comunicaţie la distanţă.

Participanţii erau de părere că subiectele au avut un grad ridicat de dificultate. Eu m-am simţit bine pregătit şi am făcut faţă cu succes după cum s-a văzut.

Pe lângă diplomă ai mai primit şi altceva?

La olimpiada tehnica nu se acorda acelasi premiu la doi candidati.  Numai trei participanti au luat premii. Eu la premiul intai am primit suma de 200 de lei şi … un aparat de măsură cu afişaj digital.

Ai avut un an greu ţinând cont că eşti în clasa a XII a ?

Da, este adevărat. A trebuit să mă mobilizez pentru simulările examenului de Bacalaureat. În plus am urmat cursurile şcolii de şoferi şi am obţinut permisul de conducere. Apoi a trebuit să fac singur formalităţile de înmatriculare ale autoturismului pentru că tatăl meu lucrează de ceva vreme în Germania şi eu am rămas “stâlpul” familiei. Am un frate mai mic care este şi el elev în clasa a VII a tot la” Anghel Saligny”. Tot anul acesta am construit o magazie în curtea casei. Cei drept am avut şi prieteni care m-au ajutat din când în când. Nu sunt pe deplin mulţumit de cum mi-a ieşit tencuiala, dar nu plouă în interior, este OK. Îmi place să realizez ceva cu mâinile mele, să construiesc, iar de multe ori i-am ajutat pe cei apropiaţi la nevoie. În vacanţa de vară am lucrat câte ceva, iar cu ce am câştigat am contribuit la maşină. La sfârşit de săptămână mă deplasez la bunici cu mama şi cu fratele meu şi îi ajutăm cum putem. La un final de săptămână mergem la ţară la bunicii din partea mamei, iar în următorul la bunicii din partea tatălui. Nu pot spune că mă plictisesc… De fapt am “negociat” ca în acest an şcolar pregătirea pentru olimpiada să se desfăşoare aproape în totalitate în cadrul orelor de curs. Acumulările importante le-am dobândit în anii anteriori, în ultima perioada am lucrat la fixarea şi completarea noţiunilor, am făcut analize critice pe diferite aspecte, m-am axat în principal pe detalii şi aspecte de fineţe ale electronicii digitale si analogice.

Ai spus că ai un frate mai mic care este acum în clasa a VII a. Cum îl motivează rezultatul tău ?

Din câte spun profesorii, fratele meu are potenţial. A putut vedea că atunci când doreşti să înveţi şi să obţii rezultate, poţi să o faci în orice colectiv, chiar dacă la nivelul clasei nu există o concurenţă la cel mai înalt nivel. În condiţiile în care ţi se oferă o pregătire de calitate, şi eşti îndrumat cu răbdare de profesori dedicaţi este păcat să nu beneficiezi de o astfel de oportunitate. Eu îi recomand cu toată responsabilitatea să continuie la Liceul Tehnologic Anghel Saligny în acelaşi domeniu, Electronică şi automatizări. În plus va avea un mare avantaj dacă va urma o facultate de profil şi va avea acces la un loc de muncă întrun domeniu cu înaltă specializare şi totodată bine plătit. Acesta este sfatul meu. Depinde până la urmă de el ce alegere va face.

Apropo, ce altceva te-a mai atras către domeniul Electronică şi automatizări ? 

La prima vedere pare ceva dificil. Dar am dobândit cunoştinţe de la zero, pas cu pas şi pe nebăgate de seama am pătruns în lumea circuitelor electronice. Pentru mine este foarte important că am putut avea o validare imediată a cunoştinţelor primite. Faptul că plecand de la un concept teoretic, sau de la o problemă, folosesti componente reale, cataloage cu parametrii pieselor, faptul că poţi realiza practic montajul şi poţi verifica instantaneu prin măsurari directe rezultatul, îţi conferă o mare încredere în forţele proprii. În plus vezi de fiecare dată finalitatea şi aplicabilitatea a ceea ce studiezi, în funcţionarea unui aparat electronic, calculator sau telefon…

Ai putea să ne povesteşti un fapt amuzant din perioada olimpiadei?

Cred că da.  Am stat în camera cu colegi din alte judeţe. Am ascultat muzică, am glumit şi pot spune că m-au considerat şi pe mine un tip de lume, sociabil. În seara când s-au afişat rezultatele la proba teoretică, eram în cameră. Cineva a venit cu ultimele informaţii şi a spus că la clasa a XII a s-a luat nota cea mai mare, de către un elev din Brăila, probabil un tocilar.  “Păi singurul reprezentant din Brăila la electronică sunt eu. Ce spuneţi, am faţă de tocilar ?”. După momentul de surpriză m-au felicitat cu căldură. Clar, nu mă puteau încadra la categoria “tocilari”. Pot spune că am fost emoţionat, pentru că printre cei care m-au felicitat sincer erau şi elevi cu care am concurat direct. Acum ei sunt pe lista mea de prieteni pe Facebook. Este şi acesta un mare câştig, nu? Eu consider că da!

Interviu realizat de Gina Bahor

Comentarii