Administratie

Intalnirea de lucru privind stadiul implementarii proiectelor aferente subMăsurii 4.3 irigaţii, organizată de A.F.I.R. la Braila

Intalnirea de lucru privind stadiul implementarii proiectelor aferente subMăsurii 4.3 irigaţii, organizată de A.F.I.R. la Braila

Saptamana trecuta, la sediul OJFIR Braila a avut loc o intalnire de lucru in vederea analizarii stadiului de implementare al proiectelor aferente Submăsura 4.3.I – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructura de IRIGAȚII.

Au participat Secretar de Stat MADR DANIEL EUGENIU CRUNTEANU, senatorul Ion Rotaru si deputatul Nicu Nita, Directorul General Adjunct ILINA AFIR – DAVID EUGEN POPESCU,  Sef Serviciu DIBA SIA Lucian Constantinescu, expert SIBA AFIR Victor Maita, Directorul General Adjunct CR2 Constanta –  Panait Anghel, expert  SIBA CR2 Constanta – Enascu Sorin, Directorul OJFIR Braila Sorin Moise, Directorul OJFIR Galati Marcel Lapovita,  subprefectul Brailei Rada Sterea, Costache Emil reprezentant din partea Consililui Judetean Braila,  Bordei Mihaela si Anghel Florea reprezentanti ai ANIF Braila, Vasile Marian director adjunct al DAJ Braila si reprezentanti din partea Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigat de pe teritoriul judetelor Braila si Galati.

In deschiderea acestei intalniri Directorul OJFIR Braila Sorin Moise a multumit participantilor pentru promptitudinea cu care au raspuns invitatiei de a participa la discutii referitoare la sM 4.3 componenta irigatii. In continuare Secretarul de Stat MADR DANIEL EUGENIU CRUNTEANU a prezentat obiectivul  acestei dezbateri si anume dezvoltarea sectorului irigatiilor pe zona de Sud Est a Romaniei prin gasirea de solutii pentru urgentarea implementarii proiectelor ce se afla in derulare pe aceasta componenta in cadrul sM 4.3.  Referitor la activitatea celor doua agentii, APIA se afla in termen cu platile, iar in cadrul AFIR platile sunt in procent de aproximativ 50%, intarzierile fiind pe beneficiarii publici si pe OUAI-uri.

Senatorul Ion Rotaru a facut referire la faptul ca este nevoie de investitii continue pentru a dezvolta  infrastructura mica, antene si echipamente de irigat si a precizat ca ar fi necesar sa se introduca in cadrul acestei componente achizitia de motopompe. A facut precizarea ca este un proiect de lege pentru a gasi solutii de comasare a terenurilor deoarece in acest moment exista o faramitare excesiva care  ingreuneaza executarea de lucrari agricole eficiente.

Deputatul Nicu Nita a abordat aceeasi problema mentionad ca se urmareste ca in cadrul proiectului de lege la care se lucreaza sa se introduca un articol prin care cei care fac comas- are sau schimb sa fie scutiti de taxe imediata si sa aiba un an gratie pentru aceste plati;

Directorul General Adjunct ILINA AFIR – DAVID EUGEN POPESCU a inceput analiza pe fiecare OUAI urmarind stadiul fizic pentru fiecarui proiect- procent de realizare, transe de plata depuse, termenul concret de depunere transa de plata; problemele intampinate pe parcursul implementarii acestora.

Au fost in analiza  OUAI-urile din judetele Braila si Galati. Au participat reprezentanti legali sau consultantii acestora, constructori si proiectanti. Din analiza reiese ca sunt multe proiecte din 2017 care au o implementare greoaie si nu au demarat inca licitatiile. Reprezentantii OUAI-urilor au constatat ca sunt consultanti depasiti de situatie, au multe proiecte in lucru si nu fac fata.

Constantinescu Lucian a mentionat ca vor fi analizate indeaproape proiectele care au intarzieri urmand a se lua masuri pentru cei care la urmatoarea intalnire vor fi in aceeasi situatie.

Problemele ridicate de reprezentantii OUAI a fost legata de recuperare TVA eligibil care depinde de ANAF, procedura de lucru greoaie ceea ce afecteaza negativ activitatea.

Referitor la  ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice reprezentantii OUAI au solicitat masuri privind compensarea din capitolele de baza a majorarii cheletuielilor cu manopera inregistrata in cadrul PT.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •