În urmă cu 4 luni publicaţia Probrăila atrăgea atenţia opiniei publice asupra unui caz şocant: o femeie condamnată la moarte putea pierde casa de pe strada Pomilor nr. 6. Femeia s-a prezentat la şedinţele de Consiliu Local Municipal rugându-l pe primarul Aurel Simionescu să o ajute în clarificarea situaţiei, problemă care se judecă în instanţă, părţile fiind, pe de o parte Tudoriţa Popescu şi concubinul ei Chivu Calbăr, iar pe de altă parte, Societatea Filarmonică “Lyra” Brăila. În caz contrar, femeia urma să fie evacuată în martie. Acest lucru nu s-a întâmplat până vineri, 20 iunie, când Tudoriţa Popescu s-a trezit cu ordin de evacuare.
La finele lunii februarie 2014, în şedinţa de Consiliu Local Municipal s-a prezentat o femeie pentru a-şi spune păsul. Doborâtă de boală, Tudoriţa Popescu l-a rugat pe primarul municipiului, Aurel Simionescu, să intervină pentru a o ajuta ca să nu-şi piardă locuinţa, ca urmare a litigiului în care se află cu Societatea Filarmonică “Lyra” Brăila. În caz contrar, femeia risca să-şi petreacă ultimele clipe pe stradă. Iată că, deşi i se comunicase că pe 3 martie trebuie să plece din locuinţa de pe strada Pomilor nr. 6, Tudoriţa Popescu s-a trezit cu ordin de evacuare vineri, 20 iunie.
Iată ce conţine Procesul verbal de evacuare:
Se dispune evacuarea părţilor Popescu Tudoriţa şi Calbăr Chivu din imobilul situate în Brăila Strada Cojocari nr. 21. Obligă Biroul Executor Judecătoresc Drăgulin Eugen să continue executarea în dosarul de executare nr. 160/2011 conform titlului executor sentinţa civilă nr. 4906/9.10.2009 – Judecătoria Brăila. Sunteţi obligat la plata sumei de 2.306,79 lei, reprezentând cheltuielile ocazionate cu executarea silită. La cererea creditorului Societatea Filarmonică “Lyra” Brăila, însoţit fiind de Rentea Mircea şi Mladin Petre, ne-am deplasat la în localitatea Brăila, strada Cojocari nr. 21, judeţ Brăila, unde nu am găsit nicio persoană, lipsă fiind Popescu Tudoriţa şi Calbăr Chivu.
Şi cum femeia nu era acasă, s-a trecut la efectuarea evacuării. Potrivit procesului verbal, Tudoriţa Popescu a fost înştiinţată că pe 20 iunie 2014 se va trece la evacuare, motiv pentru care trebuia să-şi strângă toate bunurile. Când a ajuns acasă, femeia nu a putut intra în casă, pentru că poarta de acces avea lacăt. Stând ore în şir la Poliţie, dând declaraţii despre situaţia ei, într-un final, Tudoriţa Popescu a decis să spargă lacătul pentru a intra în locuinţă.
Tudoriţa Popescu a declarat:
Nu ştiu ce vor de la mine. Sunt vai de capul meu, bolnavă, n-am rude. Această casă este a fiului meu care m-a lăsat să stau aici. Vreau să se facă dreptate. Acest Nicu Teodorescu (n.r. – managerul Societăţii Filarmonice “Lyra” Brăila) este un om ciudat, nebun, se contrazice în declaraţii. În afară de el, toţi mint, chiar şi primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Am fost la primar, dar nu s-a făcut nimic. Am ajuns şi la Gheorghe Bunea Stancu, la CJ, şi el mi-a zis să vorbesc cu Nicu Filote (n.r. – secretarul CJ Brăila). Acesta, jurist de meserie, mi-a spus că oricât s-ar încerca, eu nu îmi voi pierde casa. Şi uite unde am ajuns. Nu mai pot!
* Firul întregii poveşti este încurcat *
La sfârşitul lunii februarie 2014, în plenul şedinţei de Consiliu Local Municipal, Tudoriţa Popescu, abia externată din secţia de oncologie a Spitalului Judeţean, cu metastază multiplă, l-a rugat pe primar să remedieze aceasta situaţie şi să îi dea terenul de sub casă.
De zece ani se judecă doamna Tudoriţa Popescu cu autorităţile locale pe 80 m.p., zece ani în care organismul i-a cedat şi a ajuns să se îmbolnăvească de cancer şi acum resemnată îşi aşteaptă sfârşitul. În aceeaşi situaţie cu doamna Popescu se află alte zeci de persoane care nu au reuşit să obţină act de proprietate pe terenul de sub casă şi acum se văd nevoiţi să plătească chirie pentru casa proprietate personală.
Tudoriţa Popescu îşi spunea oful în şedinţa de CLM:
Eu ma duc la rândul meu, câte zile mai îmi lasă Dumnezeu, am aşteptat zece ani, cât să mai aştept? Nu am cerut mii de metri, am cerut 80 de metri, atât sunt domnule primar! Nu se mai poate, v-am respectat şi încă vă respect, dar vă rog, haideţi să terminăm această problemă. Este un teren pe care l-am primit sub formă de donaţie şi Primăria zice că nu este al meu, că nu sunt proprietară, deşi în acte scrie că sunt.
Sătulă de procese peste procese, amânări şi recursuri, femeia care abia mai poate vorbi din cauza bolii care o macină a spus că, deşi primăria ştie demult despre acest caz. nu ia nicio măsură. Brăileanca a vorbit despre mafia din imobiliare şi evaziunea fiscală care se face chiar în ochii autorităţilor.
Femeia mai spunea:
M-am îmbolnăvit de cancer, am metastază în fază terminală nu ştiu cât o să mai rezist. Este o mafie acolo, domnule, se face evaziune fiscală acolo şi toată lumea închide ochii, nu vrea nimeni să facă nimic. Toate procesele de genul acesta sunt la fiul lui Teodorescu de la Lyra, de ce oare? Nu am proprietate pentru terenul de sub casă, dar am pe casă şi sunt nevoită să plătesc, să plătesc chirie pentru casa mea, proprietate, cum este posibil aşa ceva? Vine executorul pe 3 martie şi mă dă afară din casă, am copii, am nepotică, eu ce mă fac, eu mă duc, că nu ştiu cât mai trăiesc, dar ei unde se duc?
În încheire, primarul a spus că va analiza acest caz şi va încerca să găsească cât mai repede o soluţie pentru a împiedica evacuarea familiei Popescu.
Şi cum povestea femeii părea să fie o adevărată dramă, reporterii noştri au continuat să efectueze cercetări şi ce a reieşit a fost de-a dreptul de inimaginat.
Din informaţiile noastre, fiul Tudoriţei Popescu este plecat de ani buni în Germania, unde s-a stabilit împreună cu familia lui, în Brăila rămânând doar mama lui şi concubinul acesteia. Băiatul femeii pare să dezaprobe total atitudinea acesteia, fapt pentru care a refuzat să se prezinte de trei ori la procese, în calitate de martor în favoarea mamei lui.
Povestea îşi are începuturile înaintea anilor 1985, când Societatea Filarmonică “Lyra” Brăila a rămas fără teren şi clădire care, după naţionalizare, au intrat în proprietatea RADEF. Odată cu venirea revoluţiei, clădirile au fost retrocedate şi, atunci, Nicu Teodorescu, în calitatea de manager al Lyrei, a deschis proces RADEF-ului, proces pe care l-a şi câştigat în anul 2000. În perioada în care RADEF-ul a intrat în posesia clădirii şi a terenului, Tudoriţa Popescu, împreună cu concubinul ei, Calbăr Chivu, au fost la directorul RADEF, Ion Labuneti, care le-a dat în chirie un teren de doar 10 m.p. şi nu 80 m.p., cum spune acum femeia. În contractul de închiriere este menţionat cu litere de o şchioapă că cei doi trebuie să părăsească spaţiul, fără pretenţii, în eventualitatea în care terenul va reintra în posesia societăţii Lyra.
Mai jos vă prezentăm doar câteva rânduri din contractul încheiat între doamna Popescu şi RADEF.
Act adiţional încheiat între RADEF, filiala Galaţi, reprezentată prin Ion Labuneti, în calitate de director, şi Popescu Tudoriţa, persoană fizică, intervin următoarele modificări: Contractul se prelungeşte până la retrocedarea în fapt a cinematografului Lyra, de unde a închiriat 10 metri pătraţi. În contract va fi trecut şi Calbăr Chivu, actualul soţ nelegitim, care îşi asumă consecinţele rezilierii contractului încheiat cu RADEF, filiala Galaţi, în momentul retrocedării cinematografului în baza Legii nr. 10/2001, fără a pretinde daune pentru motive neimputabile filialei.
De aici rezultă că Tudoriţa Popescu ar fi trebuit să prăsească terenul în urmă cu 12 ani, fapt confirmat şi de Nicu Teodorescu, managerul Societăţii Filarmonice Lyra.
Şi cum voiam să aflăm şi opinia părţii incriminate, adică Nicu Teodorescu, acesta ne-a declarat:
În momentul în care noi am câştigat procesul, ea trebuia să vină să discute cu noi, să ne întrebe ce să facă. Nu a venit să discute cu noi. Acum, noi am câştigat procesul, trebuie să plătească chirie din urmă, este definitivă hotărârea. Pentru a nu îi face rău, am stabilit o chirie derizorie, am zis să nu îi luăm banii. Ea a închiriat iniţial 10 m.p., apoi, care şi cum a făcut, cum nu a făcut, a ajuns la 80 m.p.
Mai mult, femeia a spus că ea a fost cea care a construit casa în care locuieşte, însă noi am intrat în posesia unor imagini de arhivă care arată cum casa pe care se judecă cu Lyra a fost construită de Nicu Teodorescu, fiica acestui şi membrii corului.