ProBr

Inculpatii in dosarul Ahmeya trimisi in judecata de procurorii DIICOT

Inculpatii in dosarul Ahmeya trimisi in judecata de procurorii DIICOT
Inculpatii in dosarul Ahmeya trimisi in judecata de procurorii DIICOT
Inculpatii in dosarul Ahmeya trimisi in judecata de procurorii DIICOT

La data de 15 martie 2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: ŞTEFAN (fostă SGÎRCITU) LILIANA VALENTINA, SC AHMEYA PHARM SRL, CREŢU PAUL, VASILE SORICA, VASILE DANIELA  şi SERGHIEV IOLANDA IONICA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fraudă informatică în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2011, inculpata ŞTEFAN LILIANA VALENTINA a deturnat obiectul de activitate al SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soţul său, TITI SGÎRCITU, inculpata SERGHIEV IOLANDA IONICA şi suspecta B. L., un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni şi în vederea obţinerii în acest mod de beneficii patrimoniale.

Prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, inculpata a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie.

Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale Ştefan Liliana Valentina a atras în cadrul grupului şi alte persoane care au acţionat, cu caracter de permanenţă sau prin acţiuni izolate, în vederea realizării scopului urmărit de grupul infracţional organizat, fie prin participare directă la comiterea faptelor, fie prin contribuţii menite să „protejeze” mecanismul ilicit.

Mecanismul infracţional a fost dezvoltat începând cu anul 2011, dată de la care inculpata Ştefan Liliana Valentina a angrenat SC Ahmeya Pharm SRL în circuite economice şi financiare fictive, înregistrând în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice – o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe – medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii – marfa nefiind în realitate livrată.

Scopul acestor achiziţii fictive a fost decontarea nelegală de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a valorii compensate a medicamentelor, decontare realizată în baza unor reţete prescrise, de asemenea, în mod fictiv.

Sumele de bani decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au intrat în contul de trezorerie al SC Ahmeya Pharm SRL, fiind direcţionate către plata a diverşi furnizori (reali sau fictivi) sau către alte conturi ale societăţii, de unde au fost retrase în numerar sau au fost introduse într-un nou circuit de fictivitate, prin efectuarea unor plăţi simulate datorate unor persoane apropiate inculpatei Ştefan Liliana Valentina (având ca temei, de regulă, contracte de vânzare-cumpărare), plăţi urmate, fără excepţie, de retrageri în numerar, efectuate ritmic, pe măsura încasărilor. În acest mod, banii au fost „spălaţi”, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor.

Ca urmare a acestor activităţi, inculpata Ştefan Liliana Valentina şi-a însuşit şi a disimulat originea ilicită a sumelor de bani rezultate din prejudicierea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prejudiciere realizată prin decontarea contravalorii de medicamente având ca mod de operare folosirea de documente justificative false (reţete, borderouri, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare).

Prejudicul cauzat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila este în sumă de 7.057.613,81 lei. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •