Miercuri, 16 octombrie, de la ora 17.00, in organizarea CF Braila a avut loc la Casa Tineretului din Braila intalnirea “Incotro fotbalul brailean ?”. Desi la aceasta intalnire au fost invitati, pe langa oficialitatile locale, oameni de afaceri si suporteri ai fotbalului brailean, sala a fost aproape goala, numarul jucatorilor prezenti fiind mai mare decat cel al celor care ar trebui sa gaseasca o solutie de a sprijini fotbalul in Braila.
Consilierul judetean Ionel Avram, director economic la SC Concivia SA, actionarul majoritar al echipei de fotbal CF Braila, a deschis intalnirea prezentant situatia de facto a clubului de fotbal. Acesta a precizat ca „in ultimii ani Consiliul Judetean Braila si Primaria Braila au sustinut in proportie de 95 % activitatea fotbalistica, iar pentru aceasta intalnire a lansat invitatii unor oameni de afaceri cu potential care sa preia pachetul majoritar de actiuni detinut in prezent de Concivia, cu mentiunea ca administratia locala nu se va retrage de tot din sustinerea echipei. Noi am lansat invitatii la peste 50 de firme din Braila, cu potential financiar si care pot finanta aceasta activitate. Reprezentantii catorva firme s-au scuzat si fiind astazi in alte intalniri, fiind plecati, au spus ca nu se inlatura de la aceasta forma de sprijin. As aminti aici, Eldomir, UNIEL, Promotas, General Agro, Carrefour. Dar iata ca, dupa cum vedem aici multi dintre cei carora le-am trimis invitatii nu au dat curs, dar il salutam pe domnul Cirligea, de la Comision Trade, care cel putin la modul declarativ a spus ca sprijina aceasta activitate”, a precizat domnul Ionel Avram.
Presedintele CA al CF Braila, Adelin Soare, a precizat ” la momentul la care are loc aceasta intalnire inregistram datorii salariale pentru lunile iulie si august, in rest alte datorii nu inregistram. Pentru a incheia acest an calendaristic, adica restul meciurilor din tur si cele sase etape din retur care se joaca in anul 2013, am avea nevoie de circa 7 miliarde de lei vechi. In pauza competitionala am putea sa estimam un buget pentru anul viitor, iar din experienta anilor anteriori, bugetul pentru tur-retur ar fi de circa 20 de miliarde lei vechi”. Acesta a mai precizat ca SC Concivia a scos la vanzare pachetul de actiuni la echipa de fotbal, in valoare de aproximativ 25.000 de euro, aceasta fiind suma pe care firma a investit-o la echipa cand a fost nevoie sa mareasca capitalul social pentru un SA la 100.000 milioane de lei acum 4 ani.
Stancu a tunat si fulgerat la adresa antrenorului si a unora dintre fotbalisti
Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, l-a acuzat pe antrenorul Alin Panzaru, dar si pe o parte din jucatori pentru ratarea promovarii anul trecut, precizand ca de aceea a luat decizia de a nu mai implica administratia locala, Consiulul Judetean si Primaria Braila, care merg „la pachet”, in finantarea fotbalului. Acesta a precizat ca si-a luat angajamentul de a plati toate datoriile pana la data de 30 iunie si a facut-o, achitand 5 miliarde de lei vechi in ultimul timp pentru a se ajunge la zi cu platile.
„ Anul trecut in vara, cand a venit la echipa (nr. Alin Panzaru) a spus ca la anul suntem in Divizia Nationala fara probleme, cu finul, cu nasul, cu cine a venit el. Daca voi credeti ca asa putem continua cu 2000 de euro salariu la fotbalul pe care il jucati pe mine nu ma aveti aliat. Eu nu sunt aliatul neperformantei. V-am tolerat prea mult timp, si eu si primarul. V-am spus ca dam bani pentru performanta. Nu vreti sa facem performanta… sunt convins ca sunteti foarte buni si sunt convins ca toata lumea vrea sa dea bani ca sa-i cheltuiti voi… Ati promis ca veti gasi sponsori. Eu nu pot sa am sapte mii de serviciuri, nu pot sa duc si grija voastra. Ca toate belelele se sparg in capul adiministratiei. Nu se poate la infinit. Avem oameni de afaceri, avem suporteri, care ne injura din toate colturile. Daca asta meritam dupa tot ce am facut, inclusiv pentru fotbal, atunci ne meritam soarta. Dar intrebarea mea este, chiar numai noi sa tinem cont de sport. Dar daca s-ar plati un abonament de 10, de15 mii de oameni care le place fotbalul la Braila, nu stiu de cat, de 500 de mii, de un milion de bani vechi, daca ar fi un milion, faceti si dumneavoastra socoteala, ar fi de 15 miliarde de lei pe an. Eu cred ca un milion nu este o mare problema pentru unul care ii place foarte mult fotbalul. Si impreuna cu dumneavoastra sa creeam Adunarea generala a fotbalistilor si atunci cand ii judeca 15000 de oameni discutam altfel. In afara de faptul ca atunci cand am stadionul plin, de mila si de sila nu mai da fundasul, care vreti dumneavoastra, stanga, dreapta, pe langa ea, sa dea Iasul doua goluri, la Braila. Cred ca ati fost la meci si nu aveti probleme cu vederea, pana la a vedea lucrurile asa cum sunt ele. Si atuncea mai intrebam de pariuri de ce mai vorbim noi. Eu sunt prost cand vreau, dar cand ma face cineva ma deranjeaza. Nu se poate merge… sunt jucatori buni pe care ii respect, cum sunt Ciocalteu, Campeanu, dar sunt unii pe care nu-i respect. Si credeti-ma ca am facut sport toata viata, nu sunt vreun dobitoc cand e vorba despre sport. Si fac sport si acum. Deci daca vrem sa avem sport la Braila, avem oameni de afaceri, care vin cu mana intinsa, conform legii, la administratie, sa-i de-a autorizatie, sa-l ajute cu nu stiu ce, sa-i dea un terenul nu stiu care, dar cand e vorba de cultura sau de sport..Prosti suntem noi de la administratie. Sa faca Stancu care e Al Caponele Brailei, cum spun astia ca sunt, sa faca Simionescu, care nu stiu ce mai este”, a prezentat presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, punctul sau de vedere.
In continuare, acesta a spus ca „avem si amatori care ne conduc, si asta este drept, dar sunt oameni cinstiti. Nu pot sa spun ca s-a intamplat ce am patit cu alte sporturi, cand s-a dat cu laba la malai. Nu am sesizat lucruri de genul asta”, a continuat acesta in stilul sau caracteristic.
„Noi nu spunem ca nu se va intampla sa mai fim langa fotbal. Dar deocamdata nu mai suntem. Sa demonstreze fotbalul ca este pe drumul bun. In niste procente, nu stiu cate, 30, 40, 50 dar nu mai mai mult de 50. Orasul si judetul arata investitii. Ce sa facem, sa dam toti banii la fotbal si la handbal. Daca ne duceam in Divizia Nationala, cum ne-am fi dorit cu totii, sigur nu stiu cati fotbalisti isi doreau, pentru ca Divizia Nationala inseamna alt standard. Inseamna o parte de echipa schimbata, dar cei care o prindeau aveau alte salarii. Nu vreau sa comentez, dar salariul meu si al primarului e de 1000 de euro. Dar cand discutam despre partea lor, ei discuta de cu totul si cu totul alte sume. Inclusiv de la handbal avem cam aceeasi problema, mai ales dupa ce am pierdut si la Cluj acum. O sa umblam la malai, constrangerea e cea mai sanatoasa. Daca ma intrebati pe mine care este solutia astazi, cred ca domnul Cirligea e un om care face afaceri, iar solutia este ce a propus dumnealui aici, ca poate sa fie parte din solutie. Adica sa mergeti cu salarii mici si cu prime mari, pe victorii, pe rezultate. Sa terminam cu 2000 de euro, cu 7000 de euro. Uitati-le pe astea. Mai, daca nu v-ati trezit nici acum. Am acceptat niste salarii cand era vorba de Divizia nationala. S-a terminat cu mitul asta. Nu vreau sa ajungem la valiza cu bani si noi, cum a ajuns Becali si sta prin puscarie acuma. Acuma nu mai vin nici macar la meciuri, am alte preocupari. Nu vin, ca efectiv nu-mi face placere sa vin”, a continuat sa-si spuna punctul de vedere Gheorghe Bunea Stancu.
Concluzia acestei prime intalniri a fost ca e nevoie de implicarea unor investitori, care sa cumpere pachetul de actiuni de la Concivia, dar si aici Stancu a avut o sugestie, nimeni sa nu i-a mai mult de 10%, dar si scoaterea la vanzare a abonamentelor pentru suporteri. Primarul Simionescu a punctat si el ca cele trei solutii de finantare ar fi oameni de afaceri, administratia si suporterii, precizand ca municipalitatea nu i-a chirie pentru stadion si echipa nu suporta cheltuielile cu apa care se consuma la stadion. Acesta a sugerat insa si o alta varianta, „prietenia cu o echipa mare din Liga 1” si o saptamana sau doua de reflectie, dupa care la finalul lunii octombrie sa se traga concluziile demersurilor intreprinse de conducerea actuala a clubului si de actionarul majoritar. In rest, lucrurile au ramas si dupa aceasta intalnire la fel ca inainte, desi s-au facut in ultimul timp eforturi pentru restrangerea cheltuielilor, iar jucatorii au ramas cu atacurile directe ale presedintelui CJ la adresa lor si a antrenorului, facuti vinovati de ratarea promovarii din sezonul trecut, uitand sa spuna ca din momentul in care au fost pe locurile de promovare, CJ si Primaria nu au mai virat banii catre echipa, iar jucatorii au intrat in vacanta cu doua salarii restante. Desi i-a acuzat de neindeplinirea obiectivului, echipa s-a clasat anul trecut pe locul 5, ultimul conform obiectivului stabilit prin contractul de asociere intre CJ, Primaria Braila si CF Braila, deci nu existau motive contractuale de incetare a finantarii. E posibil insa ca supararea presedintelui sa vina de la faptul ca are inca procese pe rol cu ANI datorita fotbalului si handbalului, dar, asa cum chiar domnia sa spunea, „isi va duce crucea pana la capat”. O sentinta la recursul sau in procesul cu ANI ar urma sa fie pronuntata vineri, 18 octombrie, daca aceasta pronuntare nu se va amana din nou, asa cum s-a mai intamplat.
Prezent la intalnire a fost si consilierul judetean PNL, Vasile Cortez, cel care a afirmat ca responsabilitatea principala pentru sustinerea fotbalului brailean ar trebui sa revina administratiei locale, lucru care l-a iritat pe presedintele CJ Braila, care a considerat interventia lui Cortez ca pe una politica. La fel de deranjat s-a aratat Stancu si de unele intrebari legate de actionariatul echipei adresate de un suporter.
Ca o concluzie finala a intalnirii, aceasta va fi reluata peste doua saptamani, pentru ca pana la 1 noiembrie sa se stie incotro o va lua fotbalul brailean.