ProBr

Inchisoare cu suspendare si munca in folosul comunitatii in Dosarul ”Mita la Bac”

Inchisoare cu suspendare si munca in folosul comunitatii in Dosarul ”Mita la Bac”

Manuela-Mirela-DiaconescuCurtea de Apel Galați a decis în ședința de vineri, 15 ianuarie,  condamnarea cu suspendare a profesorilor implicați în dosarul „Mită la Bac” din vara anului 2014. Cei trei profesori implicați în dosar au fost condamnați la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.
Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, achitaţi în primă instanţă, au fost condamnați prin decizia Curții de Apel Galaţi, care a admis apelul formulat de DNA împotriva sentinţei penale nr. 87/04.06.2015 a Tribunalului Brăila, la câte o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare. De asemenea cei doi au de prestat şi muncă în folosul comunităţii şi nu mai pot să facă parte din comisiile de corectare la examenul de BAC.
Astfel, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au desfiinţat sentinţa primei instanţe şi au dispus rejudecarea. Decizia a fost în favoarea procurorilor anticorupţie.campania__profesori_cu_care_braila_se_mandreste__daniela_haret_ii_invata_tainele_matematicii_pe_copiii_de_la__ana_aslan

[quote]Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă I.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 87/04.06.2015 a Tribunalului Brăila. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: Înlătură dispoziţiile de achitare a inculpaţilor Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, precum şi cele referitoare la cheltuielile judiciare către stat în privinţa acestora. Condamnă pe inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin la câte o pedeapsă principală de 3 ani închisoare fiecare, la care se adaugă, pentru fiecare dintre ei, câte o pedeapsă complementară a interzicerii exercitării dreptului prev.de art. 66 alin.1 lit.g Cod penal – dreptul de a face parte din componenţa comisiilor de corectare la examenele de bacalaureat, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea de către fiecare dintre cei doi inculpaţi a infracţiunii de luare de mită prev.de art. 289 alin.1 Cod penal în referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000. In baza art. 65 alin.1 Cod penal, aplică fiecăruia dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin câte o pedeapsă accesorie constând în interzicerea exercitării dreptului de a face parte din componenţa comisiilor de corectare la examenele de bacalaureat. În baza art. 91, 92 Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor de câte 3 ani închisoare aplicate inculpaţilor Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, stabilind, pentru fiecare dintre ei, câte un termen de supraveghere de 3 ani. Conform art.93 alin.1 Cod penal, fiecare dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta;

b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin.1 lit.c-e Cod penal, se comunică Serviciului de Probaţiune Brăila. In baza art. 93 alin.2 lit.b Cod penal, impune fiecăruia dintre inculpaţii Diaconescu Manuela Mirela, Haret Daniela şi Damian Valentin Florin obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Brăila sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. In baza art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, fiecare dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila sau în cadrul S.C. Administraţia Pieţelor şi Târgurilor S.A. Brăila, pe o durată de 60 de zile. Atrage atenţia fiecăruia dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin asupra disp.art 91 alin.4 Cod penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi a consecinţelor ce decurg din aceasta.

În baza art. 289 alin.3 Cod penal, confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin câte o sumă de 1250 lei. Deduce din pedepsele principale aplicate inculpaţilor Haret Daniela şi Damian Valentin Florin durata reţinerii, respectiv, ziua de 08.10.2014, pentru fiecare dintre ei. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin la plata a câte 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, la judecata în fond a cauzei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpata Diaconescu Manuela Mirela împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Obligă pe inculpata apelantă Diaconescu Manuela Mirela la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, în apel. In baza art.407 alin.2 Cod proc.penală, câte o copie după prezenta hotărâre şi după sentinţa penală apelată, se vor comunica Serviciului de Probaţiune Brăila. Definitivă[/quote], se arată în sentința finală a Curții de Apel Galați.DAMIAN-VALENTIN-FLORIN

Reamintim că cei trei profesori sunt acuzaţi că, în schimbul unei mite de 2.500 lei, au facilitat promovarea exemaneului de bacalaureat din sesiunea de vară 2014, pentru Iulian Văsîi, care şi-a recunoscut fapta pentru care a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare.
Daniela Haret şi Manuela Diaconescu sunt profesori la Colegiul Naţional „Ana Aslan”. Valentin Damian este profesor de matematică titular la Liceul de Artă Hariclea Darclee.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •