Administratie

Inaugurarea Ansamblului Comemorativ al Eroilor Neamului

Inaugurarea Ansamblului Comemorativ al Eroilor Neamului

Marți la prânza a fost inaugurat Ansamblu Comemorativ al Eroilor Neamului care este unic în ţară. Acesta este situat într-un spaţiu în suprafață de 2.100 mp din fața Batalionului 110 Sprijin Logistic “Mareşal Constantin Prezan”, situat pe Calea Călărașilor din municipiul Brăila, și este deschis pentru public. 

Edificiul este dedicat eroilor brăileni și români care au avut legături cu Brăila, căzuți în luptele Războiului de Independență, ale Primului și celui de-al doilea Război Mondial, cât și la Revoluția Română din decembrie 1989, sau din alte acțiuni militare. 

Garnizoana Brăila și-a propus să participe la întregirea panteonului eroilor naționali, amenajând Complexul comemorativ al eroilor brăileni, edificiu ce se întinde pe o suprafață de 2100 metri pătrați. Complexul comemorativ cuprinde opere comemorative pentru eroii brăileni căzuți la datorie de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea patriei şi întregirea neamului.

Prin operele ridicate, complexul constituie un lăcaș de educație morală și patriotică pentru tânăra generație, un loc în care profesorii de istorie pot preda altfel istoria, un loc în care fiecare locuitor al Brăilei, și nu numai, fără deosebire de rang, de confesiune sau origine etnică găsește o filă din istoria locală și națională.

Totodată, complexul se vrea a fi un loc de pelerinaj (cuprinde alei, spații verzi, băncuțe pentru odihnă și meditație), un loc în care se pot organiza ceremonii de omagiere a eroilor patriei.

Cazarma 307 aflată la începutul acestei căi triumfale a oraşului Brăila cu contribuţii majore în Războiul pentru Independenţă, dar şi în cel de Întregire, se justifică perfect în a deveni un loc de cinstire a eroilor brăileni dintre cele două războaie. În anul ce marchează deopotrivă Centenarul Marii Uniri, dar şi împlinirea a 650 de ani de existenţă documentară a Brăilei, credem cu tărie în gestul de omagiu şi recunoştinţă ce se aduce întregului neam românesc, dar şi acestui loc prin realizarea „Ansamblului Comemorativ în Cazarma 307 Brăila”.

La începutul manifestărilor de inaugurare a Complexului Comemorativ a avut loc slujba de sfinţire a celor două troiţe ce fac parte din Ansamblul comemorativ al eroilor neamului din cadrul Garnizoanei Brăila.

După primirea invitaţilor şi intonarea Imnului Naţional al României a avut loc tăierea panglicii inaugurale şi dezvelirea monumentelor comemorative.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa oficialităţilor centrale şi locale, a cadrelor militare şi a numeroşi brăileni.

În continuare, pentru eroii neamului adormiţi întru nădejdea Învierii a fost săvârşită o slujbă de pomenire.

Ansamblul comemorativ a fost ridicat la propunerea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul efectiv al Garnizoanei Brăila şi al autorităţilor locale şi este dedicat eroilor brăileni şi naţionali căzuţi în Războiul de Independenţă, în primul şi cel de-al doilea Război Mondial, la Revoluţia din Decembrie 1989, precum şi în teatrele de operaţii.

Edificiul constituie un loc de exprimare a recunoştinţei faţă de jertfa înaintaşilor noştri pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea patriei şi reîntregirea neamului.

Manifestările s-au încheiat cu semnarea şi aşezarea Documentului de inaugurare a Ansamblului comemorativ la temelia unei troiţe, depunerea de coroane cu flori şi defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului cuprinde 12 busturi din bronz, ale eroilor: maior Gheorghe ŞONŢU, Căpitan Nicolae Valter MĂRĂCINEANU, Locotenent Constantin DUMITRESCU, Sublocotenent erou Vasile VERBICEANU , general de poliţie Alexandru POPOVICI , General Stan POETAŞ, Locotenent Naum MIHAIL , Sublocotenent Nicolae ŢIRIPA , general de armată Gheorghe AVRAMESCU, Maior Ioan P. TEODOSIU, Sublocotenent Mircea LIPAN, sulocotenent Ştefan Eduard STĂNESCU.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •