Guvernul României a aprobat în ședința din 16 februarie 2017, stema comunei Unirea, judeţul Brăila. Potrivit prevederilor art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, „stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă de Guvern la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie”.
Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective. Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.
Stema comunei Unirea se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp verde, se află o floarea-soarelui de aur, cu tulpină și două frunze, flancată de două albine așezate în colțurile scutului. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un taur conturat de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate:
Floarea-soarelui și albinele simbolizează ocupațiile locuitorilor, agricultura și apicultura. Taurul reprezintă creșterea animalelor. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.