Politica

Imposibilitatea utilizării cardului de sănătate, reclamată de deputatul Antoneta Ioniță

Imposibilitatea utilizării cardului de sănătate, reclamată de deputatul Antoneta Ioniță

Deputatul brăilean liberal Antoneta Ioniță a avut o nouă intervenție în Parlamentul României privind problemele care împiedică buna funcționare a sistemului de sănătate. Medic de familie, Antoneta Ioniță a reclamat faptul că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, prin care se verifică calitatea de asigurat, se raportează deconturile serviciilor de sănătate și asiguratul își poate accesa dosarul electronic de sănătate are tot mai multe momente în care nu funcționează. Problema, spune deputatul PNL, este amplificată  de faptul că, de la 1 mai 2018, firma Siveco România, care asigura mentenanța Sistemului Unic Integrat (SIUI ) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, și-a încheiat contractul.

Sunt medic de familie și am simțit pe pielea mea ceea ce s-a întâmplat în ultima lună, când sistemul electronic a funcționat cu sincope, fapt ce a dus la întârzieri în consultațiile acordate de medici și la imposibilitatea întocmirii documentelor necesare pacienților: rețete compensate, trimiteri către medici specialiști etc. Ajungem ca noi, medicii, să  petrecem mai mult timp în fața unui calculator, în loc să examinăm bolnavul, iar pacientul, care își plătește conștiincios asigurarea de sănătate, nu înțelege cum este posibil ca, într-o țară care beneficiază de cel mai rapid internet din lume, un sistem care a costat 184 milioane de euro să funcționeze atât de prost. Totul se întâmplă în detrimentul oamenilor, spune Antoneta Ioniță.

Medicul brăilean a atras atenția Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, că un sistem care este nefuncțional și pentru care nimeni nu-și asumă nici o responsabilitate înghite sume importante de bani, iar răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu pacienții este lăsată în grijă medicilor. Pentru că cei care au de suferit sunt deopotrivă medicii, pacienții și farmaciștii, deputatul liberal i-a solicitat ministrului să ia măsuri pentru remedierea sistemului informatic, astfel încât activitatea medicală să se desfășoare în condiții normale, iar pacienții să poată beneficia de toate drepturile ce li se cuvin.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •