Acelasi scenariu, alte victime
Doi pensionari, din municipiul Braila, incantati ca au „castigat”, la un concurs sau tombola, la care nu s-au inscris vreodata, un set de vase, avand presupusa valoare de 12.000 de lei, au fost inselati cu maiestrie de doi indivizi, care le-au sustras, pe nevazute, cu ei in casa, suma de 2.000 lei. Infractorii le-au anuntat celor doi soti „marea veste”, prezentandu-le valorosul premiu si solicitandu-le sa achite „doar” 110 lei, comisionul aducerii acestuia la destinatar.
In timp ce unul dintre indivizi discuta cu sotul, celalalt s-a dus in cealalta camera, dupa sotia care a luat, dintr-un plic, suma pretinsa de cei doi indivizi drept comision.
Numai ca, profitand de neatentia femeii, distragandu-i atentia prin diverse metode, infractorul a luat din plicul in care pensionarii isi pastrau economiile, suma de 2.000 de lei, fara ca macar femeia sa sesizeze, in vreun fel, gestul prin care au fost sustrasi banii.
Asadar, tranzactia a fost incheiata: pensionarii au primit vasele, pentru care au crezut ca au platit un comision infim, iar cei doi indivizi s-au aratat multumiti de castigul lor. Ulterior, cei doi batrani au sesizat faptul ca le-a fost sustrasa suma de 2.000 de lei si au facut plangere la politie.
Goana dupa chilipiruri
Este extraordinara senzatia cand castigi ceva! Dar cum sa poti castiga daca nu ai concurat sau participat la vreo competitie, intrecere, concurs? Ideea in sine, de a castiga, presupune cel putin un minimum de efort, cum ar fi acela de a te inscrie la un concurs. Apoi, cum sa castigi ceva, despre care nu ai habar? Nimeni nu va castiga niciodata nimic doar pentru faptul ca exista pe lumea asta, ca este abonatul unei firme de telefonie mobila, ca este clientul unei anumite banci sau ca foloseste serviciile unei anumite firme.
Este foarte adevarat ca toate acestea institutii organizeaza diferite concursuri pentru clientii lor, dar acestia trebuie sa se inscrie voluntar, dupa ce, in prealabil, au consimtit cu privire la cunoasterea regulilor concursului.
Infractorii nu au scrupule
Pentru niciun infractor nu conteaza care sunt consecintele faptei sale asupra victimei. In cazul de fata, speculand buna-credinta a doi batrani, sub nicio forma nu a contat ca banii sustrasi erau economii facute cu sacrificii, banii pentru intretinere sau medicamente.
Dand dovada de imaginatie, viclenie si ipocrizie, unii infractori ajung sa fie foarte convingatori si amabili, castigand chiar simpatia victimei. Cu toate ca, de obicei, nu au foarte multe studii, infractorii reusesc, cu succes, sa se adapteze situatiei si trebuintelor victimei, astfel incat ofertele lor sa para de nerefuzat. Mint, speculeaza si, uneori, forteaza anumite situatii, astfel incat oamenii de buna-credinta, naivi si neinformati, le pot deveni cu mare usurinta victime.
Pentru prevenirea inselatoriilor, politistii braileni va recomanda urmatoarele:
– Manifestati prudenta, atunci cand vi se aduce la cunostinta ca ati castigat un premiu la un concurs la care nu ati participat vreodata!
– Nu invitati comercianti ambulanti in casa!
– Legitimati orice persoana care pretinde ca reprezinta o anumita institutie, iar daca aveti dubii, refuzati colaborarea pana clarificati daca persoanele in cauza au fost trimise sau nu de institutia in cauza!
– Fiti vigilenti cand diverse persoane incearca sa va convinga sa achizitionati diverse produse, pe care le comercializeaza, sub pretextul ca au fost trimise la dumneavoastra de rude sau cunoscuti!
– Fiti foarte atenti la oferte „speciale” pe care vi le fac vanzatorii ambulanti, pentru ca, de multe ori, in spatele acestor tentatii se poate ascunde o incercare de inselaciune!
– Incercati sa retineti amanunte legate de aspectul fizic, semne particulare, ce pot fi utile in cazul in care ati fost victima unei inselaciuni si sunati cat mai repede posibil la numarul unic de urgenta 112, pentru a semnala situatia.