Iepurasul de Pasti este un simbol pagan, emblema a fertilitatii, asociat de crestini cu aparitiile lui Iisus dupa Inviere. Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare in Germania, pe la 1590. In unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate altfel in noaptea dinaintea Pastelui.
In traditia pagana anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept Zeita primaverii, ale carei simboluri principale erau oul si iepurele. Una dintre legende spune ca exista demult o pasare vestita pentru glasul ei. Spre sfarsitul iernii, zeita a gasit-o pe camp, grav ranita si a reusit sa o salveze transformand-o in iepuroaica. Nu a reusit sa ii pastreze glasul, dar i-a lasat in schimb darul de a face oua. Drept multumire pentru cea care a salvat-o de la moarte, iepuroaica si-a decorat ouale facute si i le-a daruit zeitei. Astfel, a luat nastere si in zilele noastre obiceiul oualor incondeiate, facute cadou apropiatilor.
Chiar daca majoritatea popoarelor nu impartasesc aceeasi legenda despre iepuras, acesta este considerat totusi un animal sacru. De exemplu, in viziunea chinezilor, iepurele traieste pe Luna, fiind responsabil cu macinarea orezului. Budistii considera ca el si-a castigat locul pe Luna, deoarece s-a oferit ca ofranda zeitei Indra aruncandu-se in foc. Pe meleagurile americane se spune ca adus focul sau ca a inventat scrisul. in Germania, iepurasii de Paste erau albi si se credea ca, daca un copil este foarte cuminte, un iepuras le va aduce un cos plin cu oua colorate.
Tot in Germania s-au nascut si primii iepurasi de Paste dulci, in secolul al XIX-lea, facuti din aluat de foi si zahar. in zilele noastre, iepurasul de Paste exista aproape in intreaga lume, cu mici diferente. Exista insa si locuri in care iepurasul este inlocuit cu alte animale. De exemplu, in Elvetia cucii sunt cei care aduc ouale colorate la copii, iar in anumite zone din Germania, cei mici cred in vulpita de Paste.