Social

Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila

Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila

Duminică, 24 iunie a.c., în ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale judeţului Brăila, şi-a cinstit ocrotitorul. Aşezată la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637.

Manifestările liturgice şi pastoral misionare, la care au participat peste 2000 de credincioși, au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost precedată de slujba de sfinţire a picturii din biserica-paraclis a acestei mănăstiri.

După slujba de sfinţire a picturii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi sosiţi în număr mare atât din Brăila, cât şi din localităţile judeţelor învecinate.

În cadrul Sfintei Liturghii cucernicul diacon Eugen Barbu a fost hirotonit preot pe seama bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Torcești, protopopiatul Tecuci, județul Galați, iar teologul Ionuț Adrian Arsene a primit harul diaconiei.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre nașterea și viața ascetică a Sfântului Ioan Botezătorul, apreciind totodată evlavia creștinii de astăzi față de acest mare sfânt al bisericii.

„Ne-am bucurat astăzi de prezența unei mari mulțimi de credincioși care au făcut din acest loc mănăstiresc un centru de pelerinaj, mai ales în această parte a Câmpiei Brăilei, unde sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se împletește și cu multe datini populare, cele mai multe având ca obiectiv important sărbătorile copiilor. Deodată cu refacerea mănăstirii, a zidurilor cetății voievodale, s-a reactivat viața monastică și mănăstirea a devenit astfel un centru reprezentativ și foarte important pentru creștini”, a subliniat chiriarhul.

De la Altarul de vară, slujitorii şi credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

Pe tot parcusul zilei, credincioșii veniți la această mănăstire au avut posibilitatea de a se închina la racla ce adăpostește o părticică din moaştele Sfântului Ioan Maximovici aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Măxineni.

La final, mănăstirea a pregătit agapa frăţească pentru toţi credincioşii veniţi la hramul voievodalei mănăstiri.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •