Evenimente

„Hotilor, ati distrus Laminorul!” – au strigat laminoristii astazi, la protestul organizat in curtea societatii

„Hotilor, ati distrus Laminorul!” – au strigat laminoristii astazi, la protestul organizat in curtea societatii
„Hotilor, ati distrus Laminorul!” – au strigat laminoristii astazi, la protestul organizat in curtea societatii
„Hotilor, ati distrus Laminorul!” – au strigat laminoristii astazi, la protestul organizat in curtea societatii

O suta de angajati ai Laminorul Braila au pichetat astazi sediul societatii timp de doua ore, in semn de protest fata de conducerea uzinei care are de gand sa inchida societatea si sa ii lase fara loc de munca si fara salarii compensatorii.

Nemultumiti de modul in care sunt tratati de conducerea uzinei, laminoristii prezenti la protest au scandat „Hotilor, ati distrus Laminorul!” si „Ati venit, ati capusat unitatea, ati taiat utilajele si le vindeti la fier vechi!”.

Liderul sindicatului Laminorul, Constantin Iarca, a cerut transant conducerii companiei sa ii spuna clar daca se inchide uzina sau daca se vinde, dar pana acum nu a primit niciun raspuns.

Cei 400 de angajati ai Laminorul sunt in somaj tehnic si se tem pentru intarzierea salariilor si lichidarea uzinei, de aceea au luat decizia de a organiza o manifestare de protest.

Liderul de sindicat mai spune ca angajatorul vrea ca pana in iunie, cand expira contractul, sa scape de salariati, pentru a nu le da cele 25 -30 de salarii compensatorii, asa cum prevede contractul colectiv de munca.

Constantin Iarca a declarat ca actuala conducere interimara a societatii a vandut „in conditii dubioase” un lot de 7.500 tone de tagla, care reprezinta materia prima a uzinei, si intentioneaza sa inchida uzina.

Prefectul de Braila, Mihaela Marcu, le-a spus sindicalistilor, la intalnirea care a avut loc in cadrul Comisiei de Dialog Sindical, ca o solutie pentru evitarea vanzarii combinatului pe bucati este reprezentata de solicitarea insolventei judiciare.

Peste o suta de salariati ai Laminorului au pichetat si luna trecuta sediul companiei, nemultumiti fiind de intarzierile salariale.

 Laminorul implineste 89 de ani de la infiintare

Compania a fost infiintata in anul 1924 sub numele de Intreprinderile Metalurgice Dunarene Braila care a avut ca profil initial producerea de sarma trefilata, cuie si balamale.

In 1927 a inceput prima dezvoltare a uzinei prin realizarea unei sectii de lanturi si a unei sectii de suruburi si nituri. In 1931 a fost instalat un laminor pentru extinderea gamei de produse.

In 1934, pe langa produsele mentionate anterior, se mai produceau profile rotunde, otel lat, cornier cu aripi egale si inegale. Dupa 1948 a inceput achizitionarea de utilaje din ce in ce mai moderne care au permis extinderea si mai mult a gamei de produse cum ar fi nipluri pentru radiatoare si plasa de sarma. In acelasi timp, uzina si-a modernizat transportul taglelor de relaminare de la cuptoarele de incalzire la trenul continuu de laminare si transportul colacilor de sarma de la vartelnite la platforma de racire.

In paralel, in 1929 a luat fiinta compania Industria Sarmei Braila care avea ca profil producerea de profile laminate in bare si colaci precum si sarma laminata in colaci. Cele doua uzine au fuzionat in 1959 pentru a forma Laminorul Braila. In 1967 ia fiinta sectia de lanturi comerciale (singura cu acest profil din Romania); in 1969 laminorul nr. 2 de profile usoare si mijlocii a fost amenajat si modernizat pentru laminarea profilelor din oteluri aliate; in 1973 a fost dat in functiune un laminor de profile cu sectiuni speciale, respectiv laminorul nr. 3 realizat din utilaje disponibilizate. In anii 1974-1975 masinile de fabricat cuie au fost partial inlocuite cu masini noi de mare productivitate.

In 1979 a fost pus in functiune laminorul de profile mijlocii nr. 4 care avea ca si profil de productie otel rotund de 50-75 mm, otel patrat de 50-80 mm, otel cornier cu aripi egale, otel cornier cu aripi inegale, otel U 10-U 16 mm, otel I 12, I 14, I 16 mm, otel hexagonal de 48, 52 si 57 mm. In acelasi an s-a pus in functiune si tragatoria de bare care producea profile rotunde, patrate, hexagonale si late.

In 1986 a fost modernizat laminorul nr. 2 de profile usoare si mijlocii, marindu-se capacitatea de productie pentru profile din oteluri si rulmenti.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.