Ministerul Transporturilor condus de vicepremierul Sorin Grindeanu a elaborat o ordonanță de urgență prin care se urmărește modificarea legislației privitoare la proiectele pe infrastructură și eliminarea cauzelor ce duc la întârzieri în realizarea lor pentru a nu risca să pierdem banii alocați acestor proiecte prin Programul Național de Redresare și Reziliență, spune senatorul PSD, Ion Rotaru. Acesta a precizat că Ordonanța prevede termene mai scurte la licitații, simplificarea procedurii de reziliere a contractelor și adoptarea modelului polonez pentru achizițiile publice.
”În PNRR Guvernul s-a angajat să finalizeze 429 km de autostradă, 52 de stații electrice, 625 ha de perdele forestiere liniare de-a lungul autostrăzilor nou construite, eliminarea a 48% din punctele negre, 18 parcări securizate de-a lungul autostrăzilor nou construite, 429 km cu sistem ITS instalat.
Pentru proiectele rutiere, valoarea finanțării din PNRR se ridică la 2.727 milioane euro. Termenul de finalizare a proiectelor este anul 2026, iar pentru semnarea contractelor termenul limită este anul 2023. Neîncadrarea în aceste termene atrage blocarea finanțării pentru toate proiectele din capitolul Transport a PNRR.
Drept urmare, ministrul Grindeanu vrea termene mai scurte pentru licitații, pentru eliberarea avizelor, simplificarea rezilierii contractelor, eliminarea ofertelor nejustificat de mici, a întârzierilor în evaluarea ofertelor, a șantajului unor antreprenori și a altor cauze care ar putea duce la tergiversarea lucrărilor și pierderea banilor” spune președintele PSD Brăila.
Conform senatorului PSD de Brăila, principalele modificări prevăd:
– Termen de 7 – 15 zile pentru eliberarea aprobărilor și avizelor de către autorități. Certificatele de urbanism, avizele de la ISU, Apele Române, consilii locale și proprietari de utilități vor fi acordate în maximum 15 zile calendaristice. În caz contrar, dacă în această perioadă actul nu a fost eliberat, cererea se consideră aprobată.
– Modelul polonez privind achizițiile publice adică în cazul rezilierii contractului, lucrările ar putea fi continuate de antreprenorul clasat pe locul al doilea fără a mai fi nevoie de o nouă licitație. Beneficiarul trebuie să invite la negocieri cel puțin ofertanții admiși la licitația inițială, iar numărul acestora trebuie să fie de minim 3.
– Actualizarea costurilor pentru a acoperi creșterea prețurilor la material de construcție și energie pentru contractele cu termen mai mare de 6 luni.
– Oferta financiară nu poate avea o valoare mai mică de 80% din cea estimată de beneficiar, astfel vor fi eliminate ofertele exagerat de mici care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii rămân fără bani pentru a finaliza proiectele.
– Interdicția de a participa la noi licitații pentru constructorii care nu respectă termenele. Vor fi emise certificate la fiecare 90 de zile, începând de la semnarea contractului în care vor fi consemnate stadiul implementării contractului și, dacă este cazul eventuale întârzieri sau deficiențe în implementarea contractului precum și eventualele daune cauzate din culpa executantului.
”Proiectul de ordonanță de urgență cuprinde modificări legislative care vizează toate etapele unui proiect: licitație, avizare, implementare și execuție și s-a aflat în dezbatere publică până luni, 14 martie 2022” mai precizează Rotaru.