Administratie

Guvernul desfiinteaza 60.000 de posturi vacante din administratie

Guvernul desfiinteaza 60.000 de posturi vacante din administratie
Guvernul desfiinteaza 60.000 de posturi vacante din administratie
Guvernul desfiinteaza 60.000 de posturi vacante din administratie

Guvernul va disponibiliza angajati din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalentul a 4% din numarul de angajati. Prin ordonanta propusa de Guvern se vor desfiinta posturile vacante din administratia centrala si locala, nu si de la cabinetul demnitarilor, si va reduce numarul functiilor de conducere la 12%, raportata la numarul total al posturilor din respectiva institutie publica centrala sau locala. Prevederea nu va fi aplicata pentru functiile de demnitate publica alese sau numite, functiile din categoria inaltilor functionari publici, functiile de secretar al unitatii administrativ-teritoriale, functiile de conducere din cabinetul demnitarului si functiile de conducere a caror ocupare se face prin detasare cu personal din cadrul institutiilor din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala.
Taierea posturilor ocupate va fi operata in Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului (SGG), conform unui proiect de ordonanta pregatit pentru sedinta de miercuri a Guvernului. Numarul total al posturilor ocupate care vor fi desfiintate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecarei categorii de personal.
Pe lista exceptiilor au fost introduse posturile vacante determinate ca diferenta dintre numarul de posturi corespunzator categoriei unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale si numarul posturilor ocupate, posturile vacante unice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice locale, definite ca acele posturi ale caror atributii, prin continutul si natura lor sau prin responsabilitatile stabilite, nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica, posturile vacante din institutiile publice locale finantate de la capitolele bugetare Invatamant, prin bugetele locale, Sanatate si Asigurari si asistenta sociala, indiferent de sursa de finantare, posturile vacante pentru care au fost deja demarate procedurile de ocupare, posturile vacante ocupate temporar, posturile vacante din Ministerul Apararii Nationale stabilite conform standardelor NATO, posturile vacante necesare incadrarii in Ministerul de Interne a promotiei de ofiteri, subofiteri si maistri militari din acest an, posturile vacante din structurile sau institutiile nou-infiintate, posturile vacante din Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat.
Pentru constituirea unui birou se va considera ca este necesar un numar de minimum 5 posturi de executie, pentru constituirea unui serviciu – de minimum 7 posturi de executie, pentru constituirea unei directii – de minimum 15 posturi de executie, iar pentru constituirea unei directii generale – de minimum 25 de posturi de executie, schemele actuale de organizare urmand sa fie modificate in acest sens in cel mult o luna la nivel central si local.
Ordonanta mai stabileste ca posturile astfel vacantate, ulterior finalizarii acestei reorganizari, vor putea fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat – un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singura angajare la sapte posturi vacantate.
La acest moment, Guvernul estimeaza deja ca vor putea fi angajati 1.066 salariati la nivelul administratiei publice locale, cu argumentul ca multe primarii au ajuns sa mai aiba doar doi sau trei angajati, inclusiv primarul si viceprimarul. Posturile vizate pentru ocupare de la nivelul administratiei locale vor putea fi ocupate doar daca exista resurse financiare asigurate in cadrul bugetului local. Angajarile vor fi insa posibile doar cu acordul Guvernului. Anual, prin hotarare, Guvernul va avea posibilitatea sa stabileasca numarul maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate.
Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimeaza o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei in acest an si 108 milioane lei in fiecare dintre urmatorii patru ani.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.