Administratie

Guvernul a aprobat începerea exproprierilor pentru podul peste Dunăre de la Brăila

Guvernul a aprobat începerea exproprierilor pentru podul peste Dunăre de la Brăila

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, potrivit planului de amplasament/hărţii topografice.

Executivul a precizat şi amplasamentul podului, exproprierile urmând să se facă pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni (Brăila), precum şi a localităţilor Jijila şi Smârdan (ambele din judeţul Tulcea). Despăgubirile totale depăşesc 10 milioane de lei.

Îndoielile legate de construire podului peste Dunăre la Brăila a fost în bună măsură înlăturate, miercuri, 31 octombrie 2018, după ce Guvernul României a aprobat o hotărâre „declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Pod
suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, situat pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza
localităţilor Brăila și Vădeni din judelul Brăila și a localităților Smârdan și Jijila din județul Tulcea,
expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de
Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.”.

În legătură cu construirea podului au existat în ultima perioadă numeroase controverse, o serie de membri ai Guvernului acuzându-l indirect pe vicepremierul Viorel Ştefan că blochează demersurile deoarece are interes ca investiţia să nu se facă, având în vedere că este acţionar la firma privată (Navrom Bac Galaţi) care, în prezent, asigură traversarea fluviului cu bacurile.

Executivul a aprobat şi sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru
imobilele proprietate privată, aflate pe coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrării de
utilitate publică de interes național „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, prevăzut la art. 1,
aflate pe raza localităților Brăila și Vădeni din județul Brăila și a localităților Smârdan și Jijila din
județul Tulcea, sunt în cuantum total de 10.348,1 mii lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin
bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2018, nr.
2/2018, la capitolul 84.01 ,,Transporturi”, subcapitolul 03 ,,Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu
finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, articolul 58.01 –
„Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională” – FEDR.

Banii vor fi viraţi în termen de 30 de zile, adică spre finalul lunii noiembrie, către CNAIR, care îi va pune imediat la dispoziţia celor expropriaţi.

Podul peste Dunăre de la Brăila este cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989. CNAIR a anunţat la începutul lunii martie că a emis ordinul de începere a proiectării podului, etapă pentru care concernul italo-japonez care a câştigat licitaţia are la dispoziţie 12 luni, în conformitate cu contractul semnat pe 15 ianuarie 2018, în ultima zi de mandat al premierului Mihai Tudose.

Conform contractului, asocierea dintre Astaldi SpA (Italia) şi  IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia) ar trebui să treacă la construirea efectivă a podului în martie 2019, iar în martie 2022 este prevăzut să se facă recepţia finală. Există, cum era de aşteptat, şi un scenariu pesimist, potrivit căruia, pentru situaţii de forţă majoră, finalizarea contrucţiei s-ar putea amâna cu 12 luni, respectiv până în martie 2023.

Garanţia lucrărilor va fi de 120 de luni, răstimp în care orice problemă va fi corectată pe cheltuiala constructorului. Valoarea totală a investiţiei se va ridica la 2,35 miliarde de lei, cu tot cu taxele aferente  şi include nu doar construirea podului suspendat peste fluviu, ci şi a drumurilor de conexiune ce vor fi făcute de la zero pe malul tulcean.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •