ProBr

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea. Modificarea codurilor penale, adoptata prin OUG

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea. Modificarea codurilor penale, adoptata prin OUG
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea. Modificarea codurilor penale, adoptata prin OUG
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea. Modificarea codurilor penale, adoptata prin OUG

Guvernul a adoptat, în ședința de marți seara, un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache.

[quote]Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor[/quote], a declarat Florin Iordache.

Potrivit lui ministrului justiției, Legea privind grațierea unor pedepse „nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”, prioritară fiind recuperarea prejudiciului.

„Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (…) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile”, a spus Iordache.

Conform ministrului Justiției, cele două proiecte de lege „vor merge în procedură de urgență la Parlament”.

Totodată, Guvernul a luat în ședința de marți și măsuri care vizează penitenciarele.

[quote]Astăzi, odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea (…) unei hotărâri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentarea pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiții și, în acest sens, (…) au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri[/quote]”, a precizat Iordache.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

[quote]Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament[/quote], a declarat Iordache.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj foarte dur pe pagina sa de Facebook, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru graţiere şi OUG pentru modificarea Codurilor Penale.

Redăm mesajul său, integral:

„Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă. Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept. În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției. Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece. Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!” a scris preşedintele.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •