Actualitate

Gestionarea cazurilor de violență domestică de către polițiști

Gestionarea cazurilor de violență domestică de către polițiști

Din data de 28 decembrie 2018, polițiștii brăileni pot emite ordine de protecție provizorii, care se întinde pe o perioadă de cinci zile.

La data de 28 decembrie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Comun al Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii și Justiției Sociale nr. 146/2.578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Șeful IPJ Brăila, comisar șef de poliție Adrian Constantin Glugă, a adus în atenție câteva din prevederile acestui ordin, care stabilește modalitatea practică prin care polițiștii gestionează cazurile de violență domestică, în aplicarea Legii 217/2003.

[quote]Prin intermediul acestui ordin se stabilesc câteva aspecte foarte clare, respectiv procedura de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului; procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu și procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu. Intervențiile polițiștilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte personae, și din oficiu. În cel de-al doilea caz, în care sesizarea a fost formulată în scris sau oral, polițistul care preia sesizarea va gestiona intervenția și emiterea ordinului de protecție provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârșirea unei infracțiuni. Prevederile prezentului ordin se aplică de către polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică și de către polițiștii care sunt sesizați direct sau se sesizează din oficiu, indiferent de structura din care fac parte[/quote]. a precizat comisar șef de poliție Adrian Glugă.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •