Actualitate

Gelozia în exces poate dăuna libertăţii!

Gelozia în exces poate dăuna libertăţii!

Acest lucru trebuie înţeles de orice persoană care, preocupată excesiv de fidelitatea partenerului, este tentată să săvârşească fapte care pot constitui încălcări ale legii şi o pot aduce chiar în spatele gratiilor. Actele de violență nu se referă doar la cele de violenţă fizică, psihologică ori verbală, ci şi la acele fapte prin care se încalcă dreptul la viaţă intimă al unei persoane ori se aduce atingere inviolabilităţii domiciliului acesteia.

O astfel de faptă a fost sesizată la Poliţia Municipiului Brăila, de o femeie în vârstă de 52 de ani, care a găsit un dispozitiv electronic de supraveghere video confecţionat artizanal, montat în apartamentul său, în baie. Cercetările efectuate au scos la iveală faptul că dispozitivul fusese montat de ginerele femeii, care bănuia că soţia sa are o relaţie extraconjugală şi că foloseşte în acest scop respectiva locuinţă. Ceea ce nu a avut în vedere bărbatul, însă, a fost faptul că în acest mod încalcă dreptul la viaţă privată al tuturor locatarilor casei, drept ocrotit şi prin legea penală.

Astfel, săvârşirea, fără drept, a unor fapte precum fotografierea, captarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice ori înregistrarea audio – video a unei persoane aflate într-o locuinţă sau a unei convorbiri private, constituie infracţiunea de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 Cod penal, iar autorul riscă pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Pedeapsa este mai aspră în cazul celor care, în scopul comiterii faptelor sus-menţionate, plasează fără drept în locuinţa unei persoane mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, respectiv închisoarea de la unu la 5 ani.

În plus, dacă pentru săvârşirea unor astfel de fapte, autorul intră fără drept într-o locuinţă, fără consimţământul persoanei care o foloseşte, acesta va răspunde şi pentru infracţiunea de violare de domiciliu (art. 224 Cod penal), pedeapsa pe care o riscă fiind închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

O altă infracţiune pentru care pot fi traşi la răspundere aceia care doresc să îşi controleze permanent persoanele cu care convieţuiesc este aceea de violare a secretului corespondenţei. Astfel, pentru interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice ale unei persoane sau a oricăror altor comunicări efectuate de aceasta prin telefon sau alt mijloc electronic de comunicaţii, „curioşii” riscă conform art. 302 alin. 2 Cod penal, pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De menţionat este faptul că, în cazul tuturor infracţiunilor sus-prezentate, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •