Social

Galerie foto+video: Ziua Marinei – Braila 2018

Galerie foto+video: Ziua Marinei – Braila 2018

Mii de brăileni au fost prezenți astăzi dimineață pe faleza Dunării, unde au avut loc manifestările prilejuite de Ziua Marinei. Cei prezenți au fost curioși să urmărească evenimentele tradiționale pentru această zi.

După ridicarea pavilionului, geacului și a marelui pavoaz, a avut loc trecerea în revista a navelor și ceremonialul religios, urmat de lansarea la apă a ancorei de flori, parada navala militară și o demonstrație de acțiune în caz de atac armat asupra navelor (video).

Cel mai așteptat eveniment a fost sosirea Zeului Neptun (video), întruchipat și anul acesta de actorul Florin Chirpac, pe un vas în forma de crap și însoțit de ambarcațiuni ale ”piraților”.

“Eu, Neptun, fiul lui Cronos, prin grația marelui Zeus, fratele meu, stăpânesc lumea apelor din răsărit în miazănoapte și din miazanoapte în asfințit. După cum  vedeti, umbland pe mare insotit de cete de delfini si de nimfele nereide, am ajuns aici, la Braila, astăzi 15 august 2018, pentru a sărbători pentru a 116-a oară, Ziua Marinei Române, ziua supușilor mei marinari”, a spus zeul apelor, așezat pe un tron, pe nava „Dâmbovița”.

După discursul lui Neptun (video), a avut loc botezul unui „ghiborț”, o tradiție marinărească care se respectă cu sfințenie. După botez, tânărul ”ghiborț”a rostit jurământul de credință (video):

Jur cu toată tăria/ Să-mi fac datoria/ Jur să fac tot ce se poate/ Ca să obțin rezultate/ Jur ca să mă port cu tact/ Să mai obțin un contract/ Jur că de nu mai pot/ Să rămân tot matelot/ Jur ca după acest botez/ Cu Neptun drept protector/ Să înving apa, furtuna/ Să înving chiar și minciuna”.

Ca de fiecare dată, urmărite cu interes au fost concursurile de bărci și jocurile marinărești, porcul la școndru și vânătoarea de rațe. Anul acesta primul care a urcat pe parâma plină cu vaselină a reușit să ajungă la steag și să câștige porcul, un porc însă în formă de pușculiță, în care se aflau 200 de lei. Câștigător a fost Cristian Sbîrcea, în vârstă de 21 de ani și este a doua oară când câștigă concursul. Prima dată, a ajuns la steag în 2016, primind pentru asta, așa cum cere tradiția, un purcel de toată frumusețea. Anul acesta Florila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu” și Primăria Brăila au luat decizia de a nu mai acorda porcul câștigătorului din cauza Pestei Porcine Africane. Conform declarațiilor ofițerului pentru relații cu presa al Flotilei Fluviale, Nicoleta Burlacu, această decizie a fost luată în urma consultărilor cu cei de la DSVSA.

Nici la vânătoarea de rațe lupta nu a fost foarte încinsă. rațele aruncate în apă au fost repede prinse de câțiva brăileni, unul dintre ei reușind chiar să captureze două păsări.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •