Social

Galerie foto: Interventie ISU Braila pentru gestionarea unei alunecari de teren

Galerie foto: Interventie ISU Braila pentru gestionarea unei alunecari de teren

Astăzi, la ora 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „Managementul integrat al forţelor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unei alunecări de teren care a generat victime mulltiple şi declanşarea Planului roşu de intervenţie”. Exercițiul face parte din cadrul activităţilor de pregătire a personalului cu funcţii de conducere şi a subunităţilor de intervenţie, pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila le desfășoară.

În cadrul exerciţiului s-au urmărit  perfecţionarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat şi antrenarea personalului operativ din structurile de intervenţie în utilizarea echipamentelor specifice acţiunilor de salvare în medii ostile vieţii pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă complexe şi de lungă durată; verificarea şi creşterea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă a personalului structurilor de intervenţie şi a tuturor factorilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de poluarea accidentală a unui curs de apă; verificarea modului de realizare a fluxului informaţional pentru gestionarea situaţiilor create şi menţinerea cooperării între componentele sistemului integrat; verificarea viabilităţii Planurilor de cooperare (Planul comun M.A.I. – M.Ap.N. şi Planul roşu de intervenţie) şi a procedurilor operaţionale de acţiune, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie între forţele participante la exerciţiu, identificarea disfuncţionalităţilor şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestor activităţi.

Exerciţiul a fost structurat în două situaţii tactice:

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 1

În data de 19.06.2018, în jurul orelor 10.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila este anunţat prin S.N.U.A.U. – 112, despre producerea unei alunecări de teren în zona cartierului Comorofca, la ieşire din municipiul Brăila pe DN 22B, fenomen ce a constat în surparea unui mal de pământ care a surprins mai multe persoane din zona producerii evenimentului.

Din primele informaţii ale martorilor de la faţa locului, mai multe persoane care căutau deşuri în zonă au fost surprinse de prăbuşirea malurilor fiind astupate sub pământ, nu se ştie exact numărul persoanelor afectate şi există pericolul de prăbuşire şi a altor elemente din malul de pământ care pot antrena şi o locuinţă provizorie.

SITUAŢIA TACTICĂ NR. 2

Pe timpul operaţiunilor de intervenţie pentru căutarea şi salvarea victimelor de sub pământ, comandantul acţiunii este anunţat de identificarea unui autovehicul ce prezintă urme de strivire care a fost surprins de alunecarea de teren în care se găsesc două persoane ce necesită descarcerare şi acordarea primului ajutor medical.

Pentru rezolvarea situaţiilor tactice ale exerciţiului au participat membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Brăila, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie-stingere, două echipaje de descarcerare, un autocamion şi container multirisc, patru echipaje SMURD şi voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, un echipaj din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o grupă din cadrul Brigăzii 10 Geniu –  Garnizoana Brăila, o echipă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila şi voluntari din cadrul Filialei Judeţene de Cruce Roşie Brăila.

Alunecările de teren sunt o categorie de fenomene naturale de risc, ce definesc procesul de deplasare, mişcarea propriu‑zisă a rocilor sau depozitelor de pe versanţi, cât şi forma de relief rezultată.

Din punct de vedere al vulnerabilităţii la hazarde naturale a teritoriului, judeţul Brăila, situat în estul Câmpiei Române la confluenţa Siretului şi a Călmăţuiului cu Dunărea, reprezintă un areal cu potenţial scăzut de manifestare a proceselor geologice dinamice actuale – alunecărilor de teren.

[quote]Conform studiului realizat de IPTANA în 2007 – “Identificarea şi delimitarea hazardurilor naturale (cutremure, alunecări de teren şi inundaţii). Hărţi de hazard la nivelul teritoriului judeţean Secţiunea III. Regiunea 2 – (Sud-Est): Judeţul Brăila” pe teritoriul judeţului procesele geomorfologice sunt reprezentate cu precădere prin sufoziuni, tasări, procese eoliene în câmpurile 20 tabulare, la care se adaugă cele specifice luncilor precum şi subsidenţa din Câmpia Siretului Inferior. În lungul terasei Dunării, pe teritoriul municipiului Brăila se dispun suprafeţe înguste, alungite şi cu aspect zimţat, caracterizate prin probabilitate medie-mare de producere a alunecărilor de teren. Pentru a reduce riscul alunecărilor, în municipiul Brăila, pe o distanţă de 15 km au fost taluzate, terasate, consolidate cu beton sau prin plantare de arbori limitele de est şi de nord ale localităţii.[/quote] a precizat lt. col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Dunărea Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •