Actualitate

Furtul de pe rafturi a crescut cu 160% in primele doua luni din anul 2016

Furtul de pe rafturi a crescut cu 160% in primele doua luni din anul 2016
Furtul de pe rafturi a crescut cu 160% in primele doua luni din anul 2016
Furtul de pe rafturi a crescut cu 160% in primele doua luni din anul 2016

Aproape zilnic, poliţiştii brăileni primesc sesizări de la angajaţii societăţilor care asigură paza supermarketurilor din municipiul Brăila, privind depistarea unor persoane care încearcă să treacă de casele de marcat, fără a plăti anumite bunuri.

În primele două luni ale anului 2016, sesizările privind infracţiuni de furt „de pe rafturi” au crescut cu 160%, faţă de perioada similară a anului trecut. De la începutul anului au fost întocmite 104 dosare penale persoanelor care au încercat să sustragă produse alimentare, produse de igienă şi îngrijire corporală, articole vestimentare, electronice etc.

Ce trebuie să ştiţi pentru a nu cădea pradă tentaţiei de a sustrage diferite bunuri din magazine:

– În primul rând nu trebuie să vă gândiţi că, poate, veţi avea şansa să nu fiţi prinşi;

– Conform Legii 333 din 8 iulie 2003, republicată, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, orice companie, societate sau organizaţie naţională care deţine bunuri ori valori cu orice titlu, este obligată să asigure paza acestora şi sistemele de alarmare împotriva efracţiei în locurile de păstrare, depozitare şi manipulare a acestora. Acest lucru presupune şi instalarea de sisteme de supraveghere a accesului şi de televiziune cu circuit închis, cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor.

Aceeaşi lege prevede faptul că personalul care asigură paza este obligat să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să prindă şi să prezinte poliţiei pe făptuitor, să oprească şi să predea poliţiei bunurile ori valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite.

– Sustragerea unui bun dintr-un magazin, oricât de mică ar fi valoarea lui, constituie, conform Art. 228 din Codul Penal, infracţiune de furt;

– Chiar dacă aţi fost prins în momentul în care încercaţi să treceţi de casa de marcat, fără să plătiţi anumite lucruri, veţi fi cercetat şi pedepsit pentru tentativă de furt;

– Cercetarea unei infracţiuni de furt presupune prezenţa la sediul Poliţiei pentru audieri;

– Nu în ultimul rând, faptul că aţi fost pedepsit pentru furt vă afectează imaginea, va fi înscris în cazierul judiciar şi va fi avut în vedere la stabilirea pedepsei, în cazul unei alte posibile încălcări a legii.

[quote]La casa de marcat, înainte de a omite să puneţi pe bandă toate produsele pe care le doriţi, gândiţi-vă, preţ de o secundă, la jena pe care o veţi simţi în momentul în care toate persoanele din jur vă vor privi acuzator şi ironic, iar agenţii de pază ai magazinului vor sesiza poliţia pentru întocmirea dosarului penal[/quote], se arată în comunicatul IPJ Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •