Joi, 9 februarie, a avut loc conferința de finalizare a proiectului „Transparență, etică și integritate în administrația publică din Județul Brăila”, implementat de Județul Brăila, în calitate de Beneficiar – Lider de parteneriat și Direcția Generală Anticorupție, în calitate de Partener.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020. Obiectivul specific a fost creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice. Obiectivul general al proiectului l-a constituit dezvoltarea și consolidarea capacității administrative prin eficientizarea măsurilor de asigurare a transparenței, eticii și integrității la nivelul administrației publice din județul Brăila.
Prezent la conferință, ca reprezentant al Consiliului județean, vicepreședintele Ionel Epureanu a spus că acest proiect a fost un succes, iar partenerul, Direcția Generală Anticorupție, a fost un partener serios.
Epureanu a spus că prin acest proiect, în care 90 de funcționari din cadrul Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate s-au instruit în mai multe serii, s-a urmărit creșterea capacității administrative a UAT Județul Brăila în domeniul transparenței, eticii si integrității prin implementarea sistemului de management anti-mită ISO 37001 :2016, creșterea gradului de conștientizare a efectelor corupției prin desfășurarea unei campanii de conștientizare publică la nivelul Județului Brăila și promovarea transparenței, eticii și integrității în exercitarea funcției publice prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor personalului Consiliului Județean Brăila și al instituțiilor subordonate.
În ceea ce privește implementarea sistemului de management anti-mită la Consiliul Județean, Epureanu a spus că reprezentanții firmei care a făcut auditul la instituția amintită, în vederea acordării certificării privind standardul ISO 37.001, „s-au declarat foarte mulțumiți de ce au găsit. E adevărat, mai avem mici lucruri de îmbunătățit, dar în general putem spune că stăm bine, spre foarte bine în acest moment”.
Valoarea totală a proiectului a fost de 352.350,00 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este 341.442,00 lei (98%). Valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE este 299.497,50 lei (85%), iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 41 .944,50 lei (13%). Cofinanțarea eligibilă a CJ Brăila este: 6.453,00 lei (2%), iar cofinanțarea eligibilă a Partenerului este: 4.455,00 lei(1 5%).
Perioada de implementare a proiectului a fost de 16 luni, începând cu data de 13 octombrie 2021.
Tania Ioniță, manager de proiect, a prezentat astăzi câteva date generale legate de proiect și a precizat că unul dintre rezultatele acestuia ține de implementarea sistemului de management anti-mită conform standardului ISO 37.001 în cadrul Consiliului Județean Brăila.
Subcomisar de poliție Mihaela Condruz, expert prevenire corupție în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Brăila a vorbit despre etapele de desfășurare a proiectului și despre instruirea de care au beneficiat cei 90 de participanți la cursurile desfășurate în șase serii a câte 15 persoane.






