Sport

FRF a stabilit protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator, precum Liga a 4-a sau meciurile de baraj pentru promovarea în Liga a 3-a

FRF a stabilit protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator, precum Liga a 4-a sau meciurile de baraj pentru promovarea în Liga a 3-a

Astăzi, 14 iulie 2020, Comitetul de Urgență FRF a decis aprobarea protocolului medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator în contextul pandemiei COVID-19, ținând cont de ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății. În urma acestei decizii, meciul tur de baraj pentru desemnarea campioanei Ligii a 4-a din Brăila, între Sportul Chiscani și Victoria Traian, nu se mai poate juca pe 18 iulie, așa cum era programat inițial.

Decizia Comitetului de Urgență FRF a fost luată având în vedere Ordinul din data de 7 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 604 din 09 iulie 2020, emis de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății.

Astfel, a fost aprobat “Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator”.

Conform datelor acestui protocol, testarea RT-PCR a echipelor (jucători, staff tehnic, medical și de suport) se va face înainte de începerea antrenamentelor în grup lărgit (sau cu toată echipa), dar nu mai târziu de 10 zile înainte de primul meci, și cu 3 zile înainte de primul meci. În situația în care competiția se va întinde pe o perioadă mai lungă, testările acestora se vor repeta la fiecare 14 zile. Pentru echipele unde au existat cazuri pozitive, repetarea testării RT-PCR se va face la un interval de 7 zile (până la finalizarea competiției/sezonului actual). Arbitrii, observatorii de joc și ofițerii de control doping vor fi testați cu 2-3 zile înainte de meci (dacă nu se vor folosi cei din celelalte competiții aflați în
schema de testare), dar nu mai frecvent de 7 zile. Orice persoană din cadrul cluburilor ce va dezvolta simptome specific COVID-19 va fi izolată și retestată RT-PCR (valabil și pentru arbitri, observatori și ofițeri de control doping).

Echipele vor trimite la AJF/AMFB și FRF în preziua meciului, un tabel cu componenții clubului care au fost testați RT-PCR pentru COVID-19 (jucători, antrenori etc.), data testării, rezultatul testării, tabel asumat de conducerea clubului. Pentru jocurile contând pentru faza județeană a Cupei României sau pentru desemnarea echipei care participă la baraj, rezultatele testelor trebuie să fie trimise la AJF/AMFB. La solicitarea FRF, AJF/AMFB le va pune la dispoziția FRF. Acest lucru este însă obligatoriu în cazul în care există un caz pozitiv. Dacă pentru a trimite acest tabel în preziua meciului sunt necesare mai mult de 3 zile, echipele pot face testarea mai devreme, dar nu cu mai mult de 4-5 zile înainte de data meciului.

Obiectivul acestui protocol îl reprezintă asigurarea sănătății persoanelor implicate precum și reducerea la minim a riscului infectării cu SARS-CoV-2 pentru: Jucători și familiile lor; Staff tehnic, medical și familiile lor; Staff suport și administrativ și familiile lor.

Urmare a restricțiilor impuse pentru evitarea răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul țării noastre se impun a fi avute în vedere următoarele reguli/măsuri/recomandări în desfășurarea jocurilor de fotbal:

 • Înainte ca delegațiile echipelor să ajungă la stadion va fi făcută dezinfectarea încăperilor și spațiilor comune. De asemenea se va asigura, de către organizator, ventilarea zonelor închise, fără recircularea aerului.
 • Vor fi instalate aparate cu soluție dezinfectantă pentru mâini în autocarele echipelor, vestiare și pe tunelul de acces către terenul de joc.
 • În zona vestiarelor va fi desemnată o persoană care se va ocupa de dezinfectarea spațiilor comune atinse cu mâinile. Aceasta va purta în permanență masca de protecție și mănuși și va păstra distanța recomandată față de jucătorii echipelor, staff și brigada de arbitri.

Persoanele implicate în organizarea meciului la stadion (inclusiv presa) vor trece prin filtru epidemiologic (chestionar, termometrizare) înainte de a pătrunde pe stadion. Sunt exceptate delegațiile celor două echipe (jucători, staff tehnic). Acest filtru va fi realizat de echipajul medical prezent la stadion pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Persoanele care nu întrunesc criteriile triajului epidemiologic nu au acces pe stadion. Triajul se aplică Zonelor 1 și 2. Persoanele din Zona 3 vor respecta recomandările generale de prevenție aplicabile la nivel național (distanțare socială, igiena mâinilor, igiena respiratorie).

Este interzisă permiterea accesului în incinta stadionului a persoanelor care în urma efectuării triajului epidemiologic sunt depistate cu o temperatura de peste 37,3 grade C.

Persoanele aflate în zona de risc (65+ sau persoane cu afecțiuni/patologii preexistente) vor trebui menajate și pe cât posibil neimplicate în organizarea meciului.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •