Stadionul Municipal ”Progresul” riscă să devină un muzeu în aer liber, marcă înregistrată pentru Brăila. La 7 ani de la semnarea protocolului cu FRF stadionul nu este încă funcțional, deși, conform surselor noastre a fost preluat de municipalitate de la constructor. Teoretic, stadionul ar fi trebuit să fie gata la sfârșitul lunii iunie a anului 2023, dar nici acum el nu poate fi utilizat. În primul rând nu are porțile montate și se pare că nici nu e conectat la rețeaua de energie electrică.
Stadionul, care are o capacitate de aproximativ 4100 de locuri, este plin de bălării (inclusiv între scaune au apărut copăcei), iar într-o parte se văd încă saci cu deșeuri care nu au fost ridicați nici acum. Că tribuna nu este acoperită măcar pe o porțiune, asta e un alt aspect, pentru că vara spectatorii vor sta cu soarele în cap, iar în caz de ploaie sau ninsoare e ca și cum ai sta în câmp deschis. Nu mai vorbim de gardul dinspre cimitirul care se află în spatele stadionului, gard din care lipsesc mai multe plăci de beton. Că stadionul nu are nici tabela de marcaj, care nu ar fi fost inclusă în proiect, asta e altă poveste. Nu mai spunem de o eventuală nocturnă, măcar ca cea pe care o au cei de la Traian pe terenul ”Mircea Ceicu”.
Faptul că stadionul Progresul nu e dat încă în folosință obligă echipele de fotbal din orașul Brăila să joace meciurile pe terenuri din comunele învecinate ceea ce generează costuri suplimentare, greu de suportat, mai ales pentru echipele din Liga a 4-a.
Presupunând că stadionul va fi dat în folosință într-o lună sau două, zilele acestea a circulat pe rețelele de socializare o propunere de tarife pentru închirierea acestuia de către cluburile sportive. Aceste tarife sunt unele prohibitive, pe care doar cluburi cu bugete foarte mari și le-ar putea permite.
Conform acestor tarife, pentru un meci oficial pe stadionul Progresul, un club trebuie să plătească 19.500 de lei (pentru trei ore). Pentru cele două terenuri de antrenament, prețul ar urma să fie de 1000 de lei pe oră, iar un antrenament pe terenul mare ar costa 1500 de lei pe oră. Astea fără a folosi vestiarele și dușurile. Aceste tarife (sau altele, dacă între timp vor fi regândite) ar trebui să fie aprobate într-o ședință de CLM.
Spre comparație, o hotărâre a CLM Galați, din septembrie 2023, stabilea un tarif de 390 de lei pe oră pentru închirierea bazei ”Siderurgistul” (teren sintetic, ca și la stadionul Progresul) cu nocturnă, pentru desfășurarea unui meci de seniori, în timp ce pentru un meci de juniori, în aceleași condiții, tariful e de 195 de lei pe oră. Aceleași tarife sunt practicate și pentru terenul sintetic de la Stadionul Dunărea din Galați.
Pentru antrenamente, la Baza sportivă ”Siderurgistul”, în condiții de nocturnă, prețul e 260 de lei pentru echipele de seniori și 169 de lei pentru juniori. Aceleași tarife sunt practicate și pentru terenul sintetic de la Stadionul Dunărea din Galați.
Primarul Dragomir spunea însă pe stadionul Progresul vor avea acces gratuit echipe de la școlile din Brăila, pentru a se antrena, dar suprafața de joc a fost dată gratuit de FRF pentru a putea să se antreneze și să joace cluburile afiliate.
În stațiunea Lacu Sărat a fost finalizată construirea unei baze sportive, pe fostul teren de rugby, cu teren de fotbal cu gazon sintetic, cu dimensiuni omologate de FRF, cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori. Lucrările aici au început la jumătatea lunii mai 2023.