Politica

Fostul deputat PSD de Brăila, Cristian Rizea dat în urmărire internațională după ce a primit o condamnare de 4 ani și 8 luni

Fostul deputat PSD de Brăila, Cristian Rizea dat în urmărire internațională după ce a primit o condamnare de 4 ani și 8 luni

Instanța a emis mandat european de arestare pe numele lui Cristian Rizea, fostul deputat PSD de Brăila fiind dat în urmărire internațională. Decizia vine după ce judecătorii instanței supreme l-au condamnat, ieri, la 4 ani și 8 luni de închisoare, definitiv, pentru trafic de influență.

Fostul deputat nu s-a prezent la ultimele două termene de judecată, fiind plecat din țară, la termenul din februarie avocatul său anunțând că este în SUA.

Instanța a constatat încetarea procesului penal în cazul omului de afaceri Lucian Colțea, care era judecat alături de Rizea, ca urmare a decesului.

Cristian Rizea a fost trimis în judecată de DNA pe 22 martie 2016, moment în care acesta părăsise PSD și trecuse la Partidul România Unită (PRU).

În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.
Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, se arată în rechizitoriul dosarului.

Cristian Rizea a devenit deputat de Brăila în mandatul 2008-2012, fiind trimis de la Centru să candideze pe Colegiul 5 pe listele Alianței PSD + PC. În 2012 acesta a mai obținut un mandat de parlamentar, candidând tot din PSD Brăila pe Colegiul 5. Rizea a fost președinte PSD Diaspora, iar în 2015 a preluat conducerea PSD Sector 5. Înainte de alegerile locale din 2016, Rizea a PSD pentru a candida la Primăria Sectorului 5 din partea PRU.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •