Actualitate

Fonduri europene obtinute prin falsuri in comuna Victoria

Fonduri europene obtinute prin falsuri in comuna Victoria

Procurorii DNA Galați au trimis în judecată o profesoară de limba română din București pentru că a obținut ilegal fonduri europene pentru o fermă din comuna Victoria, județul Brăila, după ce a încheiat contracte fictive cu persoane decedate. Profesoara a fost trimisă în judecată împreună cu părinții ei.

Cristina – Silvia Mitrea este acuzată de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene (5 fapte) și fals în declarații.

Nicolae Mitrea și-a ajutat fiica să folosească aceste documente, a făcut falsuri în documente și a întocmit declarații false. Soția sa, Maria Mitrea, este trimisă în judecată pentru șapte infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și pentru că a fost complicele fiicei în obținerea de fonduri europene. În dosar mai este trimisă în judecată și Nadia Isăilă, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Cristina – Silvia Mitrea este în prezent profesor suplinitor de limba română și dirigente la Colegiul Național Mihai Eminescu din Capitală, ea fiind cadru didactic în București din septembrie 2007.

Procurorii DNA susțin că în luna iunie 2012, ea a solicitat fonduri europene în cadrul unui proiect intitulat „Instalarea Tinerilor Fermieri”. În cadrul acestui proiect, orice producător român cu vârsta de până la 41 de ani poate cere până la 50.000 de euro, sumă nerambursabilă, dacă îndeplinește anumite condiții.

Proiectul depus în iunie 2012 de profesoara de limba română se intitula: „Instalarea tinerei Mitrea Cristina – Silvia pentru prima dată ca șef la exploatația agricolă din localitatea Victoria, județul Brăila” și era în valoare de 40.000 de euro.

Inculpata Mitrea Cristina – Silvia a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, privind îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate, printre care și aceea de a fi lucrat un număr de 4 ore pe zi la ferma aparținând tatălui său Mitrea Nicolae, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.

În realitate, inculpata Mitrea Cristina – Silvia, din data de 1 septembrie 2007 și până în prezent, a lucrat în municipiul București ca profesor suplinitor.

Prin aceste demersuri, inculpata a primit de la A.P.D.R.P. fonduri nerambursabile în valoare de 40.000 euro.

În anul 2013, Mitrea Cristina – Silvia  a înființat și un PFA în comuna Victoria în care urma să lucreze pământul și care avea ca obiect de activitate cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor.

În perioada 2014 – 2017, inculpata Mitrea Cristina – Silvia a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (contracte de arendare – multe dintre ele încheiate cu persoane decedate), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren (cuprinse între 68 ha și 70 ha) pe care nu le deținea în realitate.

Inculpata a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care i-au pus la dispoziție mai multe documente false ce au fost depuse ulterior la cele două instituții publice menționate anterior.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpata Mitrea Cristina – Silvia a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 290.509,67 lei.

În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă cu suma de 177.780 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării efective a fiecăreia dintre cele două tranșe și până la data achitării efective a prejudiciului.

De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 307.389, 35 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mitrea Cristina – Silvia și Mitrea Nicolae, și unei persoane fizice autorizate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •