Administratie

Fermierii braileni au fost despagubiti pentru pierderile provocate de calamitatile naturale

Fermierii braileni au fost despagubiti pentru pierderile provocate de calamitatile naturale
Fermierii braileni au fost despagubiti pentru pierderile provocate de calamitatile naturale
Agricultorii braileni au inregistrat pierderi mari

Ultimii doi ani agricoli au fost caracterizati prin seceta, culturile de toamna au inregistrat procese lente de crestere si dezvoltare, din aceasta cauza, productia agricola are de suferit din cauza lipsei precipitatiilor. Cei mai afectati de conditiile meteo sunt micii producatori care nu si-au putut iriga terenurile si care au inregistrat pierderi majore. Din aceasta motiv, Directia Agricola Judeteana Braila a dat fermierilor braileni peste 3 milioane in vederea acoperirii calamitatilor.

Din cele 387.160 de hectare de teren agricol din judetul nostru, aproximativ 91 la suta (350.625) este arabil, 31.332 ha sunt pasuni naturale. Ca urmare a caderilor abundente de zapada, a viscolului si a valorilor termice medii situate intre -12 si -15 grade Celsius inregistrate iarna trecuta si seceta din vara au compromis culturile agricultorilor. Multi dintre ei se tem ca in acest an nu vor avea ce sa recolteze, o mare parte a insamantarilor neputand fi efectuate. Conform estimarilor facute de Directia Agricola Judeteana Braila (DAJ) s-a constat ca zonele cele mai afectate sunt cele din nord-vestul judetului.
464 de producatori agricoli au solicitat acordarea ajutorului pentru calamitati, conducerea DAJ dispunand efectuarea unor controale pentru a putea estima pierderile agricultorilor si pentru a putea decide valoarea despagubirii. DAJ Braila a acordat pana la sfarsitul anului trecut despagubiri, in valoare de 3.576.347,5 lei. “S-au efectuat verificari, dupa care s-a aprobat acordarea platilor in baza celor 464 de solicitari primite, valoarea sumei platite in luna agust 2012 fiind de 332.956,50 lei. Din totalul solicitarilor, un numar de 13.351 cereri au fost avizate favorabil, totalizand suma de 5.887.367 lei, iar restul de 61 cereri au fost neeligibile pentru care s-a efectuat corespondenta cu producatorii agricoli. Pana la sfarsitul lui 2012 s-au efectuat plati in valoare de 3.243.391 lei, in procente fiind vorba de 55,09% din suma solicitata”, a declarat Traian Cismas, seful DAJ Braila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.