Administratie Actualitate

Fermierii afectati de calamitati naturale anul trecut ar putea sa scape de impozit

Fermierii afectati de calamitati naturale anul trecut ar putea sa scape de impozit

Tarani-agricultura

Veste bună pentru agricultorii care au avut de suferit anul trecut de pe urma calamităţilor naturale. Este vorba despre un proiect de ordonanţă de urgenţă ce urmează a fi aprobat de Guvern, prevăzând anumite facilităţi fiscale adresate acestora.

 

Documentul prevede că agricultorii care au înregistrat pagube în cursul anului trecut din cauza calamităţilor naturale pot fi scutiţi de plata impozitului pe venit aferent anului 2013, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei, cu condiţia ca acesta să fie de peste 30 la sută, iar impozitul să se calculeaze pe norme de venit. Ordonanţa de urgenţă se adresează în egală măsură atât producătorilor individuali, cât şi asociaţiilor agricole, în condiţiile în care fermierii respectivi pot prezenta acte doveditoare referitoare la culturile calamitate. Nu vor beneficia de această facilitate agricultorii care au avut culturile calamitate, însă aveau la acel moment încheiată o poliţă de asigurare, situaţie în care au beneficiat deja de despăgubiri pentru pagubele produse. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă se arată că pierderile suferite de agricultori în cursul anului trecut, din cauza calamităţilor naturale, depăşesc 253 de milioane de lei, iar plata impozitului calculat pe normele de venit ar reprezenta pentru aceştia o nouă pierdere, în condiţiile în care nu au realizat valoare adăugată în anul respectiv. Iată ce mai spune nota de fundamentare:

Aceşti producători agricoli au declarat şi , în unele cazuri , au şi plătit impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). În aceste condiţii, plata impozitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producătorii nu au realizat valoare adăugată în anul economic respectiv.

S-a stabilit deja ca impactul bugetar al acestei măsuri va fi de 5,22 milioande de lei în acest an. În cazul fermierilor care se încadrează în prevederile ordonanţei, Fiscul va emite o decizie de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, iar pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite. Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole, inclusiv a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •