Administratie Economie

Fermele mici trebuie sa evolueze spre fermele de familie

Fermele mici trebuie sa evolueze spre fermele de familie

ferma-familie

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, consideră că România are acum o şansă istorică de a se restructura şi de a-şi transforma potenţialul în realitate.

Referitor la dezvoltarea, pe viitor, a agriculturii româneşti, ştiut fiind faptul că în prezent se acordă o mai mare importanţă fermei de familie, Dacian Cioloş a precizat că în ceea ce priveşte ferma de familie din România, în momentul de faţă avem o bipolaritate. În sensul că, pe de o parte, există ferme foarte mari, în general societăţi agricole, iar pe de altă parte avem gospodării foarte mici, din care o bună parte nu produc pentru piaţă.

Demnitarul consideră că obiectivul principal constă în construirea acestei categorii de fermă de familie care să producă pentru piaţă şi care să fie viabilă pe termen lung din punct de vedere economic, rămânând la dimensiuni familiale.

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a declarat:

Fermele mici trebuie să evolueze spre fermele de familie. Pentru că, în mod natural, o parte din aceste gospodării, în special cele deţinute de persoane în vârstă, vor dispărea în următorii ani. Important este ca aceste terenuri care vor fi eliberate să fie concentrate pe cât posibil în jurul fermelor de familie.

După cum este ştiut faptul că absorbţia fondurilor europene este o problemă care ne preocupă în mod deosebit, la nivel de ţară, judeţ, comisarul European a dat şi o serie de sfaturi.

Dacian Cioloş a spus:

Comparativ cu celelalte state, România se află undeva în a doua jumătate a clasamentului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Deocamdată nu există riscuri de pierdere de fonduri din cauza incapacităţii absorbţiei. Fermierii sau beneficiarii care au semnat deja contracte ar trebui ajutaţi să-şi finalizeze proiectele şi să vină cu cererile de plată, pentru a utiliza fondurile. Din câte ştiu, pe măsurile importante, din punct de vedere al contractării, absorbţia e bună. În sensul că sunt sume mari care sunt contractate, doar că aceste proiecte trebuie acum finalizate.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •