Cultura

Expoziţie online de tapiserie realizată de Marilena Ioanid

Expoziţie online de tapiserie realizată de Marilena Ioanid

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila propune iubitorilor artei plastice o incursiune virtuală în cadrul Expoziţiei online de tapiserie realizată de Marilena Ioanid. Expoziția poate fi vizionată online în perioada 15 iulie – 15 august 2020.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila vă propune o incursiune într-o lume colorată de „natură, stări emoţionale, efecte, senzaţii…”, așa cum declară Marilena Ioanid, artist platistic, la un moment dat.

Născută pe 13 august 1965, Marilena Ioanid este un nume de referinţă în cultura brăileană şi naţională construit în timp prin participări la expoziţii, simpozioane, concursuri, contribuţii la organizarea şi desfăşurarea unor manifestări de specialitate în Brăila şi în ţară sau ca profesor de arte plastic.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, promoţia 1988, secţia Tapiserie-Contexturi, Marilena Ioanid s-a remarcat în domeniul artelor plastice încă de la începutul carierei sale, prin însăşi specializarea aleasă, tapiseria şi prin expoziţiile personale organizate în ţară şi străinătate – Republica Moldova, Budapesta, Rusia (Soci) etc., dar şi în plan local prin participarea la majoritatea expoziţiilor organizate de Filiala Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Ea a continuat şi a valorificat o tradiţie de sute de ani, anume tapiseria, care este o formă de artă textilă ce înfăţişează diferite subiecte sau teme alegorice destinate înfrumuseţării spaţiilor interioare din locuinţe, instituţii sau săli publice.

Dragostea pentru artă, pentru tapiserie, s-a materializat încă din anii de facultate, când primele lucrări ale sale au înfăţişat întâlnirea dintre două mâini şi un zbor de păsări. În prezent, pasiunea sa pentru arta plastică este transmisă elevilor Liceului de Arte Hariclea Darclee din Brăila, unde Marilena Ioanid este cadru didactic.

Recunoaşterea sa şi a activităţii sale artistice, în special pentru specializarea tapiserie a fost încununată prin nominalizarea la premiile U.A.P.R. în anul 2005, prin realizarea de emisiuni radio /TV, articole în presă, dar şi prin elaborarea unor cursuri, la alegere, de arte textile în curriculum şcolar pentru elevi, cât şi opţional, în parteneriat, cu diferite instituţii de cultură din oraşul natal Brăila, pentru iubitorii de artă şi de meşteşuguri populare.

Expoziţia din Sala Pro Arte a fost organizată după restaurarea actualei clădiri a Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Brăila din anul 2012 şi cuprinde o parte din lucrările sale de tapiserie precum: Compoziţie, Învolburare, Orizont, etc. menite să ne transmită ideea căminului ce primeşte materialităţile blânde ale ţesăturii de lână şi alte fibre naturale, dar şi legătura meştesugului popular realizat în războiul tradiţional în casele ţărăneşti, cu scoarţe şi păretare.

Pentru un plus de culoare şi emoţie vă invităm să vizitaţi site-ul artistului plastic, Marilena Ioanid (http://www.ioanid.ro/tapiserie.html) unde, lucrări specifice artei decorative, se îmbină pentru a defini şi transmite personalitatea sensibilă a acesteia.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •