
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, aflată astăzi la Brăila la festivitatea de premiere a elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a și a cadrelor didactice pregătitoare, drept răsplată pentru rezultatele excepționale obținute la Evaluarea Națională și Bacalaureat, a menționat că începând cu anul universitar 2015 – 2016 în urbea noastră va exista o filială a Universității Politehnice din București.
Într-un cadru festiv, prezentă la Brăila pentru a lua parte la premierea elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a și a cadrelor didactice pregătitoare, drept răsplată pentru rezultatele excepționale obținute la Evaluarea Națională și Bacalaureat, senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației Naționale și actualmente președinte al Comisiei de Educație din Senatul României, a lansat o veste bună pe care urbea noastră o așteaptă de mult timp: înființarea unei filiale a Universității Politehnice din București.
Ecaterina Andronescu a declarat:
Pentru că Brăila a obținut din nou rezultate excepționale la Evaluarea Națională și Bacalaureat, fiind pe primul loc în topul județelor țării privind rata promovabilității la aceste examene, consider că este momentul să vă spun ceva. Domnule președinte (n.r. – adresându-se președintelui Cj Brăila, Gheorghe Bunea Stancu), așa cum am discutat în repetate rânduri, Brăila merită o0 universitate de stat. Vă asigur că anul universitar următor, pentru că acum dosarul se află în evaluare la ARACIS (n.r. – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior este agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România), orașul dumneavoastră va avea o Politehnică mai nouă și mai mica. Am promis acest lucru și ne vom tine de cuvânt. Asta pentru că orașul Brăila merită , prin personalitățile pe care le-a dat în toate domeniile. Nu poți să nu te gândești, când vii la Brăila, la Fănuș Neagu, cel care spune că “Limba română este, pentru mine, puntea dintre inimă și umbra ei”. Nu trebuie uitat nici Perpessicius sau Panait Istrati, dar și alți brăileni care ar merita să fie menționați aici, în fața dumneavoastră. Pentru ce au făcut ei pentru România, cred că merita ca și noi, astăzi, să ne străduim ca Brăila să aibă ceea ce merită: o universitate.
Reamintim că la începutul lunii aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat că Universitatea Politehnică din Bucureşti intenţionează să deschidă o filială şi la Brăila. Gheorghe Bunea Stancu a precizat că din punctul său de vedere este un lucru bun pentru judeţul nostru, însă hotărârea se va lua în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean, pentru că toţi consilierii judeţeni trebuie să-şi spună punctul de vedere. Acesta a mai spus la acea vreme că a fost sunat personal de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care l-a întrebat dacă ar fi de acord cu acest lucru.
Gheorghe Bunea Stancu, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean din luna aprilie 2014:
Există o disponibilitate din partea Politehnicii Bucureşti de a deschide o filială la Brăila. Doamna Ecaterina Andronescu mi-a adresat o întrebare referitoare la acest lucru. I-am spus că vom purta discuţii la nivel local, ne vom uita la discipline şi apoi să vedem ce facultăţi vrem să avem la noi. Eu mă gândeam mai mult la agricultură, cu toate că doamna m-a îndrumat spre antreprenoriat. Trebuie să vedem ce soluţii efective găsim pentru a încerca să mai aducem studenţi în municipiul şi judeţul Brăila.
După cum se ştie Universitatea Politehnică din Bucureşti este una dintre cele mai vechi şi de prestigiu şcoli de ingineri din România. De-a lungul timpului instituţia de învăţământ superior a trecut prin mai multe modificări. Astfel că, în momentul de faţă, are 15 facultăţi, 2 colegii universitare tehnice, 9 departamente, 56 de catedre şi 25.000 de studenţi.