ProBr

E timpul bubuielilor. Articole pirotehnice confiscate

E timpul bubuielilor. Articole pirotehnice confiscate

E timpul bubuielilor. Articole pirotehnice confiscateAstazi, politisti de la Biroul Arme Explozivi si Substante Periculoase (BAESP), în baza unei autorizatii emise de catre Judecatoria Braila, au efectuat o perchezitie domiciliara la locuinta lui S.V., de 33 de ani, din municipiul Braila, existand date ca acesta detine, ilegal, obiecte pirotehnice în apartamentul sau.

În urma perchezitiei, au fost gasite 7.645 de articole pirotehnice, neetichetate, detinute fara drept, constand în petarde de diferite tipuri, cu unul, doua sau trei focuri, minirachete, rachete mari, pocnitori cu confeti, candele romane de diferite tipuri, cutii cu fitile pocnitoare, baterii de artificii si bombite explozive.

Toate articolele pirotehnice identificate sunt interzise pentru detinere si pentru efectuarea de operatiuni de catre persoanele fizice neautorizate, fiind ridicate, în vederea continuarii cercetarilor.

În cauza s-a întocmit dosar penal, pentru comiterea infractiunii de  operatiuni fara drept cu articole pirotehnice, conform Art. 37 din Legea 126/1995.

 

Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna si, implicit, perioada de comercializare a articolelor pirotehnice, lucratorii Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase al Inspectoratului de Politie Judetean Braila, revin, ca în fiecare an, cu urmatoarele recomandari, adresate persoanelor care detin si comercializeaza astfel de articole, cat si brailenilor care intentioneza sa le achizitioneze.

Conform Legii126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spatii destinate vanzarii unor astfel de articole, numai dupa obtinerea autorizatiei de a le detine si comercializa, din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si a Inspectoratului de Politie Judetean si dupa obtinerea acordului unitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, în a carui raza de competenta functioneaza.

Articolele pirotehnice se clasifica dupa cum urmeaza în:

1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la randul lor, se clasifica în urmatoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii în spatii restranse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment, destinate utilizarii în interiorul cladirilor cu destinatia de locuinta;

b) categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc scazut si un nivel de zgomot scazut, sunt destinate utilizarii în exterior, în spatii restranse, si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni;

c) categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc mediu, destinate utilizarii în exterior, în spatii deschise, vaste, al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni;

d) categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane.

2. Articole pirotehnice de scena, care, la randul lor, se clasifica în urmatoarele categorii:

a) categoria T 1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena, care prezinta un risc scazut si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni;

b) categoria T 2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena, care sunt destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni.

3. Alte articole pirotehnice, care, la randul lor, se clasifica în urmatoarele categorii:

a) categoria P 1 – articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care prezinta un risc scazut;

b) categoria P 2 – articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care sunt destinate manipularii ori utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni.

Persoanele fizice neautorizate, care au împlinit varsta de 16 ani, pot achizitiona, detine si folosi numai articole pirotehnice din categoria 1 si P 1, cum ar fi: focuri bengale, jerbe, artificii, stelute, granule scanteietoare, lumanari de tort.

Este interzisa comercializarea, de catre persoanele fizice, a oricarui tip de articol pirotehnic, precum si detinerea sau utilizarea articolelor pirotehnice din categoriile 2 – 4, T 1, T 2 si P 2.

Conform legii, SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în urmatoarele situatii:

a) între orele 24:00 si 6:00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, în baza aprobarii autoritatilor locale;

b) la o distanta mai mica de 50 m de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;

d) la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si în spatii deschise cu aglomerari de persoane;

g) la o distanta mai mica de 500 m de paduri.

(3) Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 este permisa numai în conditiile în care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti si avizul inspectoratului judetean de politie, respectiv al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pe a carui raza se executa jocurile respective.

În perioada sarbatorilor de iarna 2012 – 2013, politistii de la BAESP actioneaza pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice.

Atentie!

Persoanele care nu respecta regimul produselor pirotehnice risca sanctiuni penale, conform art. 37 din Legea 126/1995, astfel:

– orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an.

– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni, constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.