Administratie

Draghincescu considera neconstitutionala legea privind eliminarea taxei pe apa de ploaie

Draghincescu considera neconstitutionala legea privind eliminarea taxei pe apa de ploaie

Consilierul județean Simona Drăghincescu solicită, într-o postare pe o rețea de socializare, deputaților Emilia Meiroșu și Daniel Fenechiu să atece la CCR ultima modificare a Legii 241/2006, ca fiind neconstituțională. Drăghincescu consideră că prevederile de la art. art 31 alin (24) din Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare cu privire la subventionarea apei pluviale de la bugetul local este NECONSTITUTIONALA, incalcand art 16 alin (1) si (2) si art 56 alin (1) si (2).

În speța de față, translatarea unei datorii personale stabilite în baza măsurătorilor exacte ale suprafețelor deținute în proprietate către bugetele locale încalcă principiul art. 16 alin (1) prin privilegiul creat de această modificare cetățenilor ce dețin suprafețe ale caselor foarte mari în detrimentul celor cu case cu suprafețe mici sau proprietarilor de apartamente care dețin cote indivize foarte mice. Exemplific ceea ce susțin prin faptul că un proprietar de casă în suprafață de 250 mp construită plătește acum apa pluvială în valoare de cca 30 lei/lună (conform formulei de calcul aprobată prin Lege). Un proprietar de apartament cu 3 camere plătește după aceeași formulă cca 3 lei/lună apa pluvială. Trecerea contravalorii apei pluviale de la plata individuală la una comună, în mod egal pentru toți cetățenii, prin plata unui impozit mărit, crează privilegii pentru anumite persoane care locuiesc la case cu suprafețe mari de teren în detrimentul majorității cetățenilor care locuiesc la case mici sau la bloc în aglomerările urbane, a spus consilierul județean PND, Simona Drăghincescu.

Consilierul județean consideră că prevederile acestei legi, cu modificările făcute săptămâna trecută încalcă prevederile art. 16 alin (1) din Constituția României și art (2) motivat de faptul că în acest caz o anumită categorie de persoane este mai presus de lege.

Drăghincescu le solicită celor doi deputați să ia act de această situație și îi roagă ca împreună cu toți senatori și deputații care au înțeles ”nedreptatea acestei prevederi” să procedeze la îndreptarea acesteia ”legal și constituțional”.

Reacția Simonei Drăghincescu vine după ce ieri deputatul Emilia Meiroșu a tras un semnal de alarmă asupra faptului că taxa pe apa de ploaie se va menține dar va fi mutată din facturile cetățenilor către facturile de la bugetul local și plătite egal de toți cetățenii. Emilia Meiroșu, în prezent deputat independent, membru al Partidului ProRomânia nu a fost prezentă în sală la acel vot, iar dintre cei prezenți doar 23 de deputați USR și deputatul liberal Cătălin Predoiu au votat cu abținere această lege.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •