Administratie

”Drag de Dragobete” la Teatrul Maria Filotti

”Drag de Dragobete” la Teatrul Maria Filotti

Pe 24 februarie românii sărbătoresc Dragobetele. Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii are origini străvechi. Vineri, 22 februarie 2019, începând cu ora 18.00, la Teatrul ”Maria Filotti”, brăilenii sunt așteptați la evenimentul ”Drag de Dragobete”. 

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci ăi transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Dragobete (numit și “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) este fiul babei Dochia. Dragobete a rămas până în ziua de astăzi simbolul suprem al dragostei autohtone.

Spre deosebire de micul poznaș Cupidon, zeul iubirii la români sau Eros, la greci, care trage cu arcul și săgetează inimi care se umplu de dragoste oarbă, Dragobetele este un simbol al masculinității, al iubirii mature.

El este ca un Făt Fumos care cucerește inimi, motiv pentru are a fost și el metamorfozat într-o plantă de dragoste care-i poartă numele.

Dragobetele tradițional se sărbătorește pe 24 februarie, însă specialiștii în folclor și etnografie susțin că sărbătoarea se află în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară.

Programul evenimentului care va avea loc vineri 22 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Maria Filotti:

Ora 17.30 – Primirea invitaților și oferirea unor mici simboluri invitaților din partea organizatorilor

Ora 18.00 – Cuvânt de deschidere susținut de Lucian Sabados, managerul Teatrului ”Maria Filotti” Brăila

Ora 18.05-18.20 – Moment folcloric susținut de Maria Ciocan și Marta Oprea cu acompaniament Orchestral

Ora 18.20-18.23 – Moment coregrafic susținut de eleva Antonia Duțu, clasa a IV-a la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, prof. îndrumător Raluca Rotărescu. În program: ”Tarantella”

Ora 18.25-18.35 – Moment poetic susținut de actorii Tetrului ”Maria Filotti” Brăila, Zane Jarcu, Flori Popa și Cătălina Nedelea. Atmosferă sonoră, la pian, asigurată de Lucian Sabados.

Ora 18.35-18.40 – Moment  de muzică folk susținut de actrița Wanessa Radu.

Ora 18.40-18.55 – Moment de muzică ușoară susținut de elevi ai Liceului de Artă “Hariclea Darclee”.

Ora 18.55-19.00 – Moment coregrafic susținut de eleva Antonia Duțu de la Liceul de Artă “Hariclea Darclee”, profesor îndrumător Raluca Rotărescu. În program “Esmeralda” din baletul “Cocoșatul de la Notre Dame”.

Ora 19.00-19.15 – “De la Ie la fashion” – prezentări însoțite de comentarii video susținute de Florentina Giol –creatoare de modă și Corina Ciuraru-colecționar(Biblioteca Județeană “Panait Istrati”). Comentariul video și proiecții-Anca Cismaru și Ștefan Cudălbeanu

Ora 19.15-19.30 – Concert TRUPA ANTIC

Ora 19.30-19.40 – Prezentare de modă (Hol Monumental) – susținută de creatoarea Florentina Giol, care vă invită la un eveniment dedicat iubirii de frumos – Lansarea colecției EGO.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •