
Aceste legume sunt bogate in apa (89%), prin urmare sunt foarte indicate in acest sezon calduros, iar in curele de slabire contribuie la scaderea in greutate si detoxifierea usoara si eficienta, fara un regim dur. Mai mult, dovlecei ajuta la digestie, memorie si reumatism, asta ca sa nu mai spunem ca sunt deliciosi.
Dovleceii se gasesc din abundenta pe parcursul verii. De diverse dimensiuni, acestia sunt utilizati mai ales pentru sosuri si mancare gatita. Dovleceii de dimensiuni mici-medii sunt cel mai des folositi pentru fript sau pot fi consumati sub forma cruda. Vitaminele si mineralele din compozitia acestora au numeroase beneficii pentru sanatate. Dovlecelul este bogat in amidon si o ceasca din aceasta leguma contine doar 29 calorii. Contine luteina, beta-caroten, zeaxantina – antioxidanti care imbunatatesc vederea, dar si substante nutritive cum ar fi: potasiu, magneziu, mangan, fibre, acid folic, vitaminele A si C. Cum stim cand care dovlecei sunt buni si care nu? Alegeti dovleceii luciosi, de culoare vede inchis, cu tulpina umeda, fermi la atingere si grei. Evitati dovleceii loviti, cu taieturi sau zone moi. Un alt avantaj al acestor minunate legume este ca ii puteti pastra in frigider chiar si 2 saptamani. In cazul in care nu doriti sa ii gatiti prea curand, puteti congela dovleceii pentru mai multe luni. Fie ca ii feliati sau ii lasati intregi, opariti timp de 2 minute dovlecelul, apoi transferati-l in apa rece si puneti-l intr-o punga pentru congelat, in congelator.
Stimuleaza digestia, imbunatatesc memoria si sunt recomandati in ameliorarea reumatismului

De ce este bine sa consumam dovlecei, pentru ca au rolul de a stimula digestia, intrucat sunt bogati in fibre de calitate. De asemenea, ei sunt usor de digerat si nu pun in pericol silueta. De aceea, dovleceii sunt un aliment recomandat persoanelor care sufera de tulburari alimentare si alte afectiuni digestive, precum ulcer sau gastrita.
Continutul ridicat de antioxidanti si carotenoizi fac din dovlecei un adevarat remediu natural. Pe langa faptul ca ajuta la reconstructia celulelor nervoase, dovleceii imbunatatesc memoria, previn imbatranirea prematura, reduc procesele infectioase si protejeaza vederea.
Persoanele care sufera de reumatism sau poliartrida reumatoida pot consuma suc de dovlecei, deoarece acesta stopeaza procesele degenerative, reduce inflamatiile si contribuie la recuperarea mobilitatii arteriale. De asemenea, sucul de dovlecei este recomandat si persoanelor care au lipsa de calciu. Magneziul din compozitia dovleceilor contribuie la o mai buna asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat sa se consume suc de dovlecei in combinatie cu alimente care contin calciu. Hipocalcemia (lipsa de calciu) este adesea asociata cu o deficienta a magneziului din organism. Nu in ultimul rand, sucul de dovlecei este un remediu natural care combate in mod eficient constipatia. Pentru tratarea acestei afectiuni se recomanda consumul unui pahar de suc de dovlecei, in fiecare dimineata, pe stomacul gol.